Tento rok chce nemecká automobilka Porsche začať s výrobou svojho prvého elektromobilu Taycan. Potenciálnych zákazníkov bude lákať nielen na nesporné športové ambície, ale aj tri roky bezplatného nabíjania. Benefit pochopiteľne bude zahrnutý v konečnej cene vozidla.

Pokiaľ ste sa práve odhodlane vydali do autosalónu Porsche, zastavte! Tlačová správa totiž uvádza, že ponuka bezplatného nabíjania platí len na území Spojených štátov amerických v rámci siete nabíjacích staníc Electrify America.

Novopečení majitelia Taycanu dostanú neobmedzený počet polhodinových nabití s platnosťou na tri roky. Na čerpanie budú môcť využiť viac než tri stovky diaľničných nabíjacích staníc v 42 štátoch a 184 mestských staníc v sedemnástich metropolách po celej krajine. V priemere je na každej stanici pripravených päť nabíjacích stojanov.

Energia na 100 km za 4 minúty

Porsche tiež oznámilo svoj zámer investovať približne 70 miliónov dolárov do budovania nabíjacej infraštruktúry. Od júla tak bude možné načerpať energiu vo všetkých 191 predajniach nemeckej automobilky na území USA, kde budú k dispozícií rýchle nabíjačky.

Superšport Porsche Taycan je vybavený batériou, ktorá je schopná absorbovať energiu až 350 kW, čo je trikrát viac než zvláda Tesla. Nabíjačkou s výstupným napätím 800 voltov sa dá len za štyri minúty elektromobil nabiť natoľko, že bude schopný prejsť bezmála sto kilometrov, čo je v súčasnosti špičková hodnota.

Hoci sa sériová výroba Taycanu len pripravuje, nemecký výrobca už musel z dôvodu vysokého dopytu zdvojnásobiť plánovanú výrobnú kapacitu z 20 tisíc na 40 tisíc kusov ročne. Zatiaľ nebola oznámená ani cena, ktorá by podľa neoficiálnych zdrojov mala začať na 75 000 dolároch, cenovka najvyššej verzie sa má pohybovať okolo 130 000 dolárov.

Zdroj: CNC