Nemecká automobilka Porsche chce budúci rok spustiť sériovú výrobu svojho prvého elektromobilu. Športové vozidlo označované ako Taycan zrýchli z nuly na sto kilometrov za 3,5 sekundy.

​Konkurencia v segmente automobilov poháňaných elektromotormi utešene rastie. Okrem Tesly sa postupne presadzujú firmy ako General Motors, Nissan a Toyota. Priameho konkurenta luxusnej Tesly Model S či Model X by ste ale hľadali pomerne ťažko.

Situáciu má zmeniť pripravované športové vozidlo Porsche, vyvíjané pod kódovým označením Taycan. Jeho základ budú tvoriť dva elektromotory s výkonom až 600 koní (441 kW), vďaka ktorým dokáže auto zrýchliť z 0 na 100 kilometrov za hodinu za 3,5 sekundy a z 0 na 200 kilometrov za hodinu za menej než 12 sekúnd. Maximálna rýchlosť bude obmedzená na 250 kilometrov za hodinu.

Zdroj: Facebook

​​Pomerne impozantne pôsobí deklarovaný dojazd na jedno nabitie, ktorý by mal dosahovať až 500 kilometrov. V tomto smere znesie pripravovaná novinka porovnanie s Teslou 100D Model S, ktorá s plne nabitými akumulátormi prejde až 540 kilometrov.

Taycan by mal ponúknuť podporu rýchleho nabíjania 800 voltami, vďaka ktorému "natankuje" 80 percent kapacity batérií len za 15 minút. Budúci majitelia tak budú môcť pokračovať v dlhej ceste po krátkej zastávke na nabíjacej stanici, počas ktorej si stihnú dať tak maximálne kávu.

Laickú i odbornú verejnosť láka stuttgartská automobilka nasledujúcim videom, v ktorom odkazuje na svoju 70-ročnú históriu v obore športových vozidiel. Samotný Taycan sa v ňom ale objavuje len v nie veľmi vypovedajúcich siluetách.

Nemecká automobilka rozhodne nemieni zaspať trendy v segmente elektrických áut a do roku 2022 chce do vývoja investovať viac než šesť miliárd eur. Súčasťou plánov je práve model Taycan, ktorý sa začne vyrábať v roku 2019. V tejto chvíli síce nie sú žiadne informácie o predpokladanej cene, Porsche však už začalo prijímať predbežné objednávky.

Porsche v súčasnosti testuje vozidlo v extrémnych podmienkach okrem iného aj na pretekárskom okruhu Nürburgring, pričom na testoch sa podieľa cez štyridsať jeho odborníkov. Cieľom spoločnosti je vyrábať a predávať približne 20 000 Taycanov ročne.

Oslávte 70. výročie založenia Porsche štýlovými jubilejnými hodinkami

Aj keď si ďalšiu verziu 911 Speedster vyrobenú pri príležitosti sedemdesiatych narodenín Porsche nemôže dovoliť každý, jubilejné náramkové hodinky od Porsche Design si budú môcť dovoliť viacerí.

Zdroj: CNC