Utláča vás partnerka v posteli? Riešenie od Fordu sa inšpiruje systémami udržiavania jazdných pruhov. Lôžko detekuje polohu spáčov a posúva ich, aby ležali v strede.

​Pokiaľ spia dvaja ľudia v jednej posteli, môže sa (okrem iného) stať, že skončia natlačení na jednej strane postele. Hoci sa to dá brať ako prejav náklonnosti, nie každému musí spánok na hrane lôžka vyhovovať. Ford vymyslel zaujímavé riešenie, ako dať párom dostatok priestoru. Inšpiroval sa pritom systémami asistencie držania áut v jazdnom pruhu.

Postele s tradičným matracom majú pevne daný priestor, v ktorom sa osoby môžu počas spánku nachádzať. Niekedy tak môže dôjsť k situácii, kedy dvaja spáči "obsadia" jednu polovicu lôžka, zatiaľ čo tá druhá zostáva prázdna. Je to niečo, čo by sme mali riešiť? Očividne áno!

Štúdie ukazujú, že jednému zo štyroch ľudí, ktorí majú vzťah, sa spí lepšie samým. Zdieľanie postele s ďalšou osobou im spôsobuje nedostatok spánku, čo zvyšuje riziko zranenia a nehôd v domácnosti, v práci aj za volantom. Našťastie nie je nutné hneď premýšľať nad oddelenými spálňami či dokonca rozvodom.

Posteľ inšpirovaná inteligentnými asistentmi z áut

Zdá sa, že Ford prišiel s dokonalým riešením takýchto situácií. Na základe skúsenosti z autonómnych vozidiel navrhol posteľ, na ktorej spiace osoby zostanú uprostred aj počas tých "najdivokejších" nocí. Dalo by sa povedať, že ide o akýsi "systém udržiavania spáčov v strede lôžka".

Princíp celej myšlienky, ktorú automobilka na blogu označuje ako "Lane-Keeping Bed", spočíva v udržiavaní oboch spiacich osôb čo najbližšie k stredu postele. Každá tak bude mať na svojej strane dostatok miesta, vďaka čomu odpadnú nočné snahy utláčaných o získanie vlastného priestoru.

Inteligentná posteľ od Fordu používa snímače tlaku, ktoré sledujú, kde sa kto nachádza. Pokiaľ sa niektorý zo spáčov posunie bližšie ku kraju, zafunguje lôžko ako pásová linka - teda jemne posunie matrac tak, aby obe osoby mali po svojich stranách rovnako veľký priestor.

Zdroj: Ford

​​Posteľové udržiavanie jazdných pruhov

Systém udržiavania jazdných pruhov je aktívna technológia, ktorú nájdeme nielen v autonómnych autách, ale tiež vo väčšine vozidiel značky Ford. Funguje pomocou senzorov, ktoré analyzujú dopravné značenie vozovky. Pokiaľ zistí, že auto vybočilo zo správneho smeru, automaticky urobí korekciu volantom v príslušnom smere.

Ford uvádza, že táto technológia dopĺňa ďalšie systémy založené na kamerách, pomáhajúcich predchádzať tomu, aby vodiči náhodne vybočili z jazdného pruhu.

Nielen vďaka inteligentnej posteli Ford v poslednom čase získava reputáciu firmy, prichádzajúcej s vynálezmi, ktoré vzbudia pozornosť a súčasne propagujú technológie, ktoré používa vo svojich vozidlách. V minulosti predstavil napríklad detskú postieľku, simulujúcu jazdu autom, alebo zvukotesnú búdu pre psov.

Je otázkou, či sa posteľ, ktorá má manželským a partnerským párom priniesť pokojnejší spánok, objaví v predaji. V tejto chvíli ide primárne o snahu upútať záujem a upozorniť na svoje technológie.

Ford vyvinul zvukotesnú búdu pre psov: Ochráni ich pred stresom zo silvestrovských ohňostrojov

Len málokde sa oslavy konca odchádzajúceho a začiatku prichádzajúceho roka zaobídu bez hluku. Takzvaná zábavná pyrotechika dokáže premeniť aj bežné pokojné obývané oblasti doslova na vojnové zóny. Svoje o tom vedia majitelia psov, pretože mnohí štvornohí kamaráti túto situáciu nesú veľmi ťažko.

Zdroj: CNC