Len málokde sa oslavy konca odchádzajúceho a začiatku prichádzajúceho roka zaobídu bez hluku. Takzvaná zábavná pyrotechika dokáže premeniť aj bežné pokojné obývané oblasti doslova na vojnové zóny. Svoje o tom vedia majitelia psov, pretože mnohí štvornohí kamaráti túto situáciu nesú veľmi ťažko.

Psy totiž majú oveľa širšie spektrum sluchu než ľudia, takže počujú aj zvuky, ktoré ľudské ucho nezaznamená. Konkrétne dokážu počuť zvuky, ktoré sú štyrikrát ďalej a v oveľa širšom rozsahu frekvencií.

V prípade hluku z ohňostrojov tak psi často prepadajú panike a ocitajú sa v strese, z čoho ich majitelia určite nemajú radosť. Odhaduje sa, že 45 percent psov vo Veľkej Británii vykazuje známky strachu, keď počujú ohňostroj - čo spôsobuje ťažkosti majiteľom a ich rodinám.

Zvukotesná búda s automobilovými technológiami

Práve pre tieto situácie Ford vyvinul prototyp zvukotesnej psej búdy, v ktorej uplatňuje odhlučňovaciu technológiu zo svojich automobilov. Konkrétne ide o systém potláčania hluku z motora a prevodovky, ktorý tento výrobca používa vo svojom prémiovom SUV Edge.

Inovatívna búda má teda z vonkajšej strany niekoľko mikrofónov, ktorých úlohou je sledovanie okolitého hluku. Zvukový systém vnútri potom generuje protichodné zvukové frekvencie, čím výrazne znižuje či dokonca úplne eliminuje hladinu nepríjemných zvukov.

Okrem tohto aktívneho systému disponuje psia búda tiež pasívnou ochranou v podobe obloženie z korkových dosiek, ktoré samo o sebe znižujú prienik zvukov z vonkajšieho prostredia. Výsledkom by malo byť prakticky celkom pokojné prostredie, v ktorom pes môže stráviť inak rušné okamihy.

"Premýšľali sme o tom, ako by technológie, ktoré používame v našich vozidlách, mohli pomôcť ľuďom v iných situáciách. Zabezpečenie toho, aby si psy a ich majitelia mohli vychutnávať silvredakciaestrovské oslavy bez stresu, sa zdalo byť perfektnou aplikáciou pre náš systém Active Noise Control,"

hovorí marketingový manažér Fordu Lyn West.

Zatiaľ len prototyp

Ak ste si pomaly chystali platobnú kartu, aby ste svojmu štvornohému miláčikovi zaistili pokojnejšieho Silvestra, budeme vás musieť sklamať. Ford svoju zvukotesnú búdu zatiaľ nepredáva. Sám ju prezentuje ako prototyp, ktorý je

"prvý zo série iniciatív - nazývaných intervencie - ktoré používajú automobilové know-how na riešenie každodenných problémov".

Zdroj: CNC