Útulok, kde nemusí byť personál a ktorý sa o zvieratá postará sám? Áno, ide to a v Pekingu sa táto vízia stala skutočnosťou. Spoločnosti Baidu, ktorá stojí za čínskym vyhľadávačom s rovnakým menom, otvorila útulok pre mačky, o ktorom tvrdí, že je prvý na svete, ktorý využíva "umelú inteligenciou" a o mačky sa postará sám.

Za útulkom stojí inžinier Wan Xi, ktorý je údajne veľkým milovníkom mačiek. Pretože v Pekingu aktuálne panuje zima pod bodom mrazu, chcel niečo pre stovky túlavých mačiek, ktoré sa po meste pohybujú.

"Najskôr som im chcel poskytnúť teplé miesto, kde dostanú najesť a kde nie je zmrznutá voda," prezradil Wan. Rýchlo ale zistil, že klasický útulok vyžaduje pomerne veľkú aktivitu personálu a pokúsil sa vymyslieť model, ktorého sa ľudia zúčastňujú najmenej.

Kamery a chytrý softvér

Aby to docielil, použil moderné technológie. Pri vchode do útulku je napríklad kamera, ktorá dokáže rozoznať 174 plemien a zistí, že do stavby nevkročí napríklad pes - útulok je striktne pre mačky, kamera iným zvieratám dvere zamyká.

Vnútri sú ďalšie kamery, ktoré rozoznajú u mačiek bežné choroby ako sú vyrážky alebo fyzické úrazy. P/okiaľ systém takýto problém zaznamená, informuje pracovníka, ktorý danú mačku príde vyzdvihnúť a ošetriť.

Systém tiež vyhrieva celý priestor na stabilných 25 stupňov Celzia a monitoruje hladinu oxidu uhličitého, ktorá pokiaľ presiahne určitý limit, aktivuje ventiláciu. Automatické dávkovanie potravy a vody je samozrejmosťou.

Wan momentálne stavbu ďalších podobných útulkov neplánuje, chcel si to skôr len vyskúšať. Pôsobí to ale ako príjemný pokus, ako pomocou moderných technológií pomáhať bez ohľadu na zisk. Baidu hovorí, že len 40 percent túlavých mačiek obvykle prežije zimu v Pekingu a toto im môže reálne pomôcť.

Zdroj: CNC