Dieter Fox zo spoločnosti NVIDIA sa domnieva, že tzv. coboti (collaborative robots) budú v budúcnosti neodmysliteľnou súčasťou každej modernej domácnosti. Títo roboti by mali pôsobiť ako naši spolupracovníci, spoločníci aj opatrovatelia. 

V novembri NVIDIA v Seattli otvorila nové výskumné zariadenie Al Robotics Research Lab a vymenovala Dietera Foxa za vedúceho. V súčasnosti sa on a jeho kolegovia zameriavajú predovšetkým na výuku robotickej ruky, ktorá funguje v kuchyni IKEA. 

"Chceme vyvíjať robotov, ktorí budú môcť prirodzene plniť úlohy po boku ľudí. Aby to bolo možné, mali by byť schopní pochopiť, čo chce človek robiť a zistiť, ako mu s dosiahnutím jeho cieľa pomôcť," uviedol Dieter v tlačovej správe. 

Dotyčná robotická ruka zatiaľ zvládne len upratovať vybrané predmety do šuplíka, ale jedného dňa by mohla aj plniť umývačku riadu či dokonca variť. NVIDIA má ale ešte oveľa väčšie ambície. 

"Všetko smeruje k umožneniu novej generácie inteligentných manipulátorov, ktoré budú môcť operovať aj v otvorených prostrediach, kde nie je všetko navrhnuté špeciálne pre ne," vysvetlil Fox. 

"Zhromaždením nedávnych pokrokov v oblasti vnímania, riadenia, učenia a simulácie môžeme bádatateľskej komunite pomôcť zdolať niektoré z najväčších výziev v oblasti robotiky," uzavrel. 

Výrobca Pepsi postavil robota, ktorý bude vysokoškolákom rozvážať desiate

Klasické automaty na pitie sú dnes už príliš obyčajné. Potravinárske firmy vymýšľajú nové spôsoby, ako dostať občerstvenie k zákazníkom ešte bližšie a zvýšiť atraktivitu samotného nákupu. So svojím vlastným roznáškovým robotom nazvaným jednoducho "snackbot" preto prišla aj firma PepsiCo.

Zdroj: CNC