Klasické automaty na pitie sú dnes už príliš obyčajné. Potravinárske firmy vymýšľajú nové spôsoby, ako dostať občerstvenie k zákazníkom ešte bližšie a zvýšiť atraktivitu samotného nákupu. So svojím vlastným roznáškovým robotom nazvaným jednoducho "snackbot" preto prišla aj firma PepsiCo.

Ich robot, ktorý vyzerá ako termoškatuľa na kolesách, bude roznášať desiate a pitie, ktoré si ľudia objednajú. Samozrejme pôjde o potraviny, ktoré vyrába PepsiCo, ťakže nič veľmi zdravé - hranolčeky Lays alebo napríklad nápoje Pepsi, Mountain Dew a pod.

Snackbot bude na začiatku fungovať len v rámci kampusu Pacifickej univerzity a študenti si desiate budú môcť objednávať pomocou mobilnej aplikácie vždy medzi 9 a 17 hodinou. Robot objednávku privezie do jedného z 50 vybraných donáškových miest po areále školy.

Zdroj: YouTube

Robota pre PepsiCo postavil startup Robby Technologies, podľa ktorého dokáže na jedno nabitie prejsť až 32 kilometrov. Je vybavený kamerou a svetlami a dokáže sa pohybovať aj cez mokrú trávu. Keď dorazí na určené miesto, človek odomkne vrchné veko, vezme si svoju objednávku a veko zase vráti. Tým sa transakcia ukončí a človeku sa odrátajú peniaze z účtu prepojeného s aplikáciou.

Podobných malých autonómnych botov v poslednom čase pribúda. Ide ale skôr na dlhý čas o jediný typ robotov, ktorý bude skutočne v bežnej prevádzke slúžiť, pretože sa s ním nespája toľko regulácii a obmedzení. Vysokoškolský kampus je navyše relatívne bezpečné a presne vymedzené miesto, ktoré je na testovanie podobnej technológie ideálne.

Foxboti nahradia robotníkov začiatočníkov: Neskôr majstrov v továrňach

Taiwanský Foxconn je jedným z najhlasnejších propagátorov priemyselnej automatizácie, už roky hovorí o tom, že nahradí väčšinu svojich robotníkov robotmi. V niektorých pilotných projektoch sa to už deje, jedná sa však o beh na dlhú trať, ktorá sa bude podľa správ z konca roka skladať z troch fáz.

Zdroj: CNC