Čínska vesmírna agentúra v utorok hrdo oznámila, že bavlníkové semeno, ktoré kozmická loď Čchang-e 4 prepravila na odvrátenú stranu Mesiaca, vyklíčila. Môžeme to nazvať historickým okamihom, pretože čínsky bavlník sa stal prvou rastlinou, ktorá vyklíčila na cudzej planéte. Ale jeho primitívny život netrval príliš dlho...

V stredu nastala na Mesiaci noc, ktorá trvá asi dva týždne a teplota môže klesnúť na -170 stupňov Celzia. Drsné podmienky mali vplyv aj na mladé bavlníkové klíčky, ktoré v nemilosrdnej zime okamžite zvädli. Čínski vedci s tým ale počítali, noc na Mesiaci by aj astronauti prežili len v hybernovanom stave pomocou rádioizotopovej jednotky generujúcej teplo.

Sonda Čchang-e 4 pristála na Mesiaci 3. januára ako prvá v histórii pristála na odvrátenej strane Mesiaca. Dosadla v 180 km veľkom kráteri Von Kármán v blízkosti južného pólu.

Na jej palube sa nachádzajú rastliny. Je tu pôda obsahujúca semená bavlníka, repky, zemiakov a súčasťou biologického experimentu sú tiež vajíčka drozofily a kvasnice.

Konečne sa zistilo, či je na odvrátenej strane Mesiaca nacistická základňa

Čínska sonda Čchang-e 4 pristála v noci 3. januára nášho času ako prvá v histórii na odvrátenej strane Mesiaca. Na palube sú aj rastliny.