Neobvyklý podnik v Tokiu nesie názov Dawn. Priamo tak odkazuje na kaviareň z populárnej anime Eve no jikan (v preklade Čas Evin), kde sa nerobili rozdiely medzi ľuďmi a strojmi. V tomto odvážnom koncepte sú ale stroje tak trochu ľudia. Robotov totiž ovládajú pacienti s ALS a inými ochoreniami spôsobujúcimi paralýzu.

Kaviareň slávnostne otvorili 26. novembra a za jej zrodom stojí nadácia aerolinky Nippon Avatar Robotic Consultative Association a startup Ory. Práve táto začínajúca spoločnosť sa špecializuje na vývoj robotiky pomáhajúcej ľuďom s postihnutím. OriHime-D, 120 centimetrov vysoký robot, ktorý zastane prácu čašníka, je tak aj akousi ukážkou toho, čo všetko je už v danom obore možné.

Zdroj: Ory

"Aj tí, ktorí nemôžu opustiť svoj domov, môžu prostredníctvom tohto alter ega pracovať. A získať plnohodnotné miesto v spoločnosti," upozorňuje startup Ory. Každý operátor je platený tisíckou jenov na hodinu, čo je osem eur. Teda štandardnú hodinovú sadzbu za prácu na čiastočný úväzok v Japonsku.

Neistá budúcnosť

Lenže hoci bol v kaviareň veľký záujem, jej budúcnosť zostáva neistá. Na pôvodnú prevádzku si Dawn zarobila prostredníctvom crowdfundingovej kampane. Vtedajší výber peňazí dvakrát prekonal požadovanú čiastku. Kaviareň je ale v súčasnosti z finančných dôvodov rovnako na nejaký čas zatvorená.

Zdroj: Ory

​Autori prelomového konceptu sú ale stále optimistickí. A tvrdia, že pokiaľ súčasná podpora vydrží, od roku 2020 už bude kaviareň slúžiť verejnosti nepretržite.

Takto vyzerá robot na pečenie chleba: Upečie 10 bochníkov za hodinu

Na najvýznamnejšom technickom veľtrhu - CES 2019 - sa bude prezentovať aj autonómna robotická pekáreň Breadbot. Za neobvyklým nápadom stojí firma Wilkinson Baking Company, ktorá ho predstavuje na oficiálnych stránkach. Na vývoji prototypu pracovala celých desať rokov.

Zdroj: CNC