Na najvýznamnejšom technickom veľtrhu - CES 2019 - sa bude prezentovať aj autonómna robotická pekáreň Breadbot. Za neobvyklým nápadom stojí firma Wilkinson Baking Company, ktorá ho predstavuje na oficiálnych stránkach. Na vývoji prototypu pracovala celých desať rokov.

Cieľovou skupinou nie sú v tomto prípade domácnosti - predsa len asi žiadna rodina nespotrebuje desať pecňov každý deň. Breadbot mieri primárne na malé obchody, ktoré tak môžu svojím zákazníkom ponúknuť čerstvý chlieb ako od pekára.

Pre malé predajne potravín

Pôdorys stroja má rozmery 3x1,34 metrov, takže by sa mal vojsť do väčšiny predajní potravín. Vďaka skleneným častiam sa dá sledovať celý proces prípravy i pečenia. Budúci majitelia si môžu nastaviť čas automatického spustenia a vypnutia, v ktorom bude stroj piecť.

Zdroj: Twitter

​​Na obsluhu slúži obrazovka, na ktorej Breadbot informuje, keď je možné odobrať hotový chlieb alebo doplniť chýbajúce suroviny na jeho výrobu. Stroj je nenáročný na údržbu a je dokonca schopný sa sám čistiť. Zamestnanci tak automatickej pekárni musia venovať len 40 minút svojej dennej pracovnej doby.

O kvalitu sa starajú senzory

Prístroj dokáže vyrábať chlieb podľa ľubovoľnej receptúry, ktorá používa suché prísady, pričom do zásobníkov sa vojde dávka až na päťdesiat bochníkov. Po začatí procesu je prvý bochník pripravený na predaj ako skutočne čerstvo upečený chlieb za 90 minút. Ďalšie bochníky potom nasledujú v šesťminútových intervaloch, takže za 24 hodín stroj zvládne vyrobiť 235 pecňov.

Zdroj: Wilkinson Baking Company

Výroba chleba ale nie je len o zložení, teplote pečenia a času. Rolu hrá aj teplota vzduchu, vlhkosť a nadmorská výška. Preto Breadbot používa 20 senzorov, ktoré stokrát za sekundu sledujú celý proces pečenia a upravujú nastavenie podľa potreby.

Generálny riaditeľ firmy Randall Wilkinson hovorí, že Breadbot je oveľa viac než robot, ktorý pripravuje bochníky chleba. Výroba tohto pečiva má tradične symbolický význam a často aj emocionálny aspekt, čo je okrem iného faktor, ktorý sa Breadbot svojím prevedením snaží vyvolať.

Zdroj: CNC