Moderné automobily sa stále viac približujú k mobilným telefónom: sú inteligentné, komunikujú s okolitým svetom a vyžadujú elektrickú energiu. Jednou z podstatných otázok, ktoré je potrebné riešiť pri obstaraní elektromobilu, je dostupnosť nabíjania. Nové riešenie nemeckej automobilky Volkswagen v mnohých smeroch pripomína powerbanku pre mobil.

V prípade elektromobilov je základným predpokladom ich použiteľnosti dostatočné množstvo nabíjacích staníc, dostupných v dojazdovej vzdialenosti. Situácia ešte nie je ani zďaleka ideálna - napríklad Tesla sa chystá pokryť Európu nabíjačkami Supercharger až v roku 2019.

Powerbanky pre elektrické vozidlá

Ľahko dostupným riešením sa majú stať "powerbanky pre elektromobily" od Volkswagenu s celkovou kapacitou batérií 360 kWh, schopné nabíjať výkonom až 100 kW. Takáto stanica je teoreticky schopná nabiť až štyri Tesly Model S či dvanásť Nissanov Leaf. 

S technológiou rýchleho nabíjania má doplnenie energie trvať v priemere iba 17 minút. Toto číslo počíta s nabitím na 28 kWh, čo je zhruba 80% kapacity akumulátorov súčasného elektrického vozidla Golf.

Vďaka dvom striedavým a dvoma jednosmerným zásuvkám je možné z jednej stanice nabíjať súčasne až štyri vozidlá, avšak v takom prípade bude možno trochu problémom ich zaparkovanie. 

„Prenosné“ nabíjacie stanice

Prirovnanie k powerbanke je pochopiteľne iba symbolické. Mobilné nabíjacie stanice nie sú určené na to, aby ich vodiči vozili v prívesnom vozíku. Budú sa inštalovať na miestach s menším pokrytím klasických nabíjacích zariadení, aby sa vykryl ich nedostatok.

Celý systém funguje tak, že mobilný nabíjač bude inštalovaný na danom mieste a po vyčerpaní energie (respektíve pri poklese pod 20%) bude "kus za kus" vymenený za čerstvý, s plnými batériami. Ďalším variantom je permanentné pripojenie k elektrickej sieti, vďaka čomu bude energia doplnená priebežne.

Predpokladá sa, žeby mobilné nabíjačky, pripojené k elektrickej sieti, mohli získavať energie z obnoviteľných zdrojov - napríklad zo solárnych alebo veterných elektrární. Tým by šlo o riešenie s nulovými emisiami, prijateľné aj z čisto ekologického hľadiska.

Volkswagen vidí svetlé zajtrajšky

Podľa spoločnosti môže byť takéto zariadenie využívané flexibilne a inštalované na verejných parkoviskách v meste, v priestoroch veľkých spoločností alebo ako dočasné miesto na nabíjanie pri veľkých akciách.

Predseda predstavenstva Volkswagen Thomas Schmall uviedol, že: "Mobilné nabíjacie stanice sú rozhodujúcou etapou vo výstavbe sieťových nabíjacích staníc. Môžu byť postavené kdekoľvek podľa potreby - s alebo bez pripojenia k napájaniu. Táto flexibilita umožňuje úplne nový prístup k rýchlemu rozšíreniu nabíjacej infraštruktúry.

Volkswagen plánuje nasadenie týchto mobilných nabíjacích staníc v rámci pilotného projektu v prvom polroku 2019 v "rodnom meste", teda vo Wolfsburgu. Ide o súčasť veľkého plánu uvedenia elektromobilov tejto značky.

Stanice budú využívať rovnaké akumulátory, ktoré majú napájať plánovanú sériu elektromobilov I.D.. V roku 2020 budú "powerbanky pre elektromobily" dostupné v ďalších mestách a obciach.

Do Európy prichádza vodíkový kamión Nikola, ktorý neznečisťuje životné prostredie

Tesla nie je jedinou spoločnosťou, ktorá navrhuje ťahač, ktorý neznečisťuje ovzdušie. Spoločnosť Ni­kola Mo­tor Com­pany sa tiež prihlásila s vlastným riešením. Po uvedení kamióna brázdiaceho americké cesty predstavili aj model určený pre európsky trh.

Zdroj: CNC