Tesla nie je jedinou spoločnosťou, ktorá navrhuje ťahač, ktorý neznečisťuje ovzdušie. Spoločnosť Ni­kola Mo­tor Com­pany sa tiež prihlásila s vlastným riešením. Po uvedení kamióna brázdiaceho americké cesty predstavili aj model určený pre európsky trh.

​Obe mená Nikolu Teslu používajú elektrické motorové vozidlá a keďže elektromobily značky Tesla sú celovetovo známe, je možné, že rovnako populárna bude medzi kamiónmi aj značka Nikola.

Americká spoločnosť predstavila pred dvoma rokmi ťahač Nikola One s veľkou kabínou, určený pre americký trh. Teraz predstavili model na európske cesty.

Zdroj: Ni­kola Mo­tor Com­pany

​​Veľkosť kamióna Nikola Tre spĺňa všetky európske požiadavky ale jeho tvar je dostatočne futuristický na to, aby ste pri pohľade na neho zistili, že nejde o klasický ťahač s dieselovým motorom. Jeho pohon zverili elektromotorom, ktorých výkon sa môže meniť v rozmedzí od 500 do 1000 koní, v závislosti od prevedenia. Nikola je tiež vybavená úrovňou 5, čo znamená, že môže fungovať aj v plne automatickom režime.

Zdroj: Ni­kola Mo­tor Com­pany
​​Kamión poháňaný vodíkom zvládne plne natankovaný vzdialenosť od 500-1200 kilometrov v závislosti od prevedenia.
Zdroj: Ni­kola Mo­tor Com­pany

​​Hoci znie Nikola Tre pre dopravcov zaujímavo, musíme si na kamióny bez emisíí ešte počkať. Spoločnosť plánuje spustiť testy v Nórsku v roku 2020, kde je už dnes v prevádzke viacero elektrických vozidiel a prvé modely môžu byť dodané v rokoch 2022 – 2023. Treba dúfať, že dovtedy sa rozšíri aj sieť vodíkových čerpacích staníc.

Samoriadiaci kamión Volvo už nepotrebuje ani kabínu

Volvo predstavilo nový samoriadiaci ťahač. Volá sa Vera a je plne automatický. Práve preto nepotrebuje žiadnu kabínu.

Zdroj: CNET