Volvo predstavilo nový samoriadiaci ťahač. Volá sa Vera a je plne automatický. Práve preto nepotrebuje žiadnu kabínu.

​Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje nový druh prepravného riešenia, ktoré pozostáva z autonómnych úžitkových elektromobilov. Tie môžu prispieť k efektívnejšej, bezpečnejšej a čistejšej preprave.

Prevádzku majú zabezpečovať autonómne elektromobily pripojené k službe v cloude a k dispečingu, ktorých podobu naznačuje prototyp ťahača Vera. Spoločnosť Volvo Trucks v súvislosti s ním neuvádza žiadne technické špecifikácie, ale potvrdzuje, že je kompatibilný s existujúcimi nákladnými nadstavbami či prívesmi.

Zdroj: Volvo
​​Vozidlá budú vybavené sofistikovanými systémami autonómneho riadenia. Sú navrhnuté tak, aby boli schopné určiť aktuálnu polohu, podrobne monitorovať a analyzovať prevádzku na ceste a reagovať s vysokou presnosťou.

Dispečing bude neustále monitorovať postup prepravy a sledovať presnú polohu každého vozidla, nabitie batérií, obsah nákladu, servisné požiadavky a celý rad ďalších parametrov.

Pozrite si galériu

​​Podobne ako v prípade procesu priemyselnej výroby je vyladená rýchlosť a postup tak, aby bolo možné vyhnúť sa zbytočnému čakaniu a zvýšiť presnosť dodávok. Takto bude možné minimalizovať plytvanie v podobe rezervných zásob a zvýšiť dostupnosť. Vozidlá, ktoré sa pohybujú na rovnakej trase, vzájomne spolupracujú, čo umožňuje optimalizovať tok.

V blízkej budúcnosti sa bude toto prepravné riešenie spoločnosti Volvo Trucks v spolupráci s vybranými zákazníkov z prioritných sektorov ďalej rozvíjať.

Sen všetkých kamionistov: Mercedes-Benz Future Truck 2025 vyzerá ako z budúcnosti

Značku Mercedes poznáme predovšetkým vďaka jej luxusným automobilom, ktoré sú charakteristické športovým a elegantným dizajnom. Tento futuristický dizajn kamióna však vyrazil dych aj tým najväčším fanúšikom značky.

Zdroj: CNC