Robot v sklade Amazonu v New Jersey poslal 24 pracovníkov do nemocnice, keď v dôsledku nešpecifikovanej chyby roztrhol plechovku so sprejom proti medveďom. Netreba asi hovoriť, že tento incident vyvolal búrlivé ohlasy.

"Automatizované roboty Amazonu vystavili ľudí život ohrozujúcemu nebezpečenstvu, ktorého dôsledky by mohli byť katastrofálne a dlhodobé následky pre viac než 80 zamestnancov nie sú známe," vyhlásil nahnevane Stuart Appelbaum, prezident Retail, Wholesale, and Department Store Union.

"Najbohatšej spoločnosti na svete nemôže byť naďalej jedno, že vystavuje životy ťažko pracujúcich ľudí riziku." 

Rovnako ako klasický slzotvorný sprej, aj sprej proti medveďom sa obvykle vyrába z extrémne pálivých papričiek. Jeden z postihnutých bol podľa dostupných informácií v kritickom stave, u ostatných sa nepredpokladalo, že by v rukách lekárov strávili viac ako 24 hodín.

K celej kauze sa už vyjadril aj Amazon. Ten pochopiteľne tvrdí, že bezpečnosť personálu je jeho najväčšou prioritou.

"Všetci v danej oblasti boli premiestnení na bezpečné miesto a tí, ktorí pocítili symptómy, boli priamo na mieste ošetrení. Ako preventívne opatrenie sme niektorých zamestnancov previezli do miestnych nemocníc za účelom vyšetrenia a liečby," uviedla jeho tlačová hovorkyňa.

S výberom zamestnancov pomáhal Amazonu robot: Naučil sa preferovať mužov

Mal to byť nástroj, ktorý uľahčí život personalistom v Amazone. Nakoniec sa z neho ale vykľul prostriedok, kvôli ktorému možno internetový obchod prišiel o veľa skvelých pracovných kandidátov z radov žien. Tajný softvér, ktorý Amazon vytvoril na automatické prezeranie životopisov, sa totiž naučil preferovať mužov.

Zdroj: CNC