Odborníci z Chinese Academy of Sciences chcú vybudovať podmorskú základňu, o ktorej prevádzku sa budú starať výhradne roboti s umelou inteligenciou.

Inkriminovaná základňa by sa podľa predstáv vedcov mala stať "prvou kolóniou umelej inteligencie na Zemi" a slúžiť na výskumné účely.

Stavba sa údajne bude nachádzať v Juhočínskom mori a to v hĺbke medzi 6000 a 11 000 metrov pod hladinou. Konkrétne miesto zatiaľ nebolo vybrané. Elektrickú energiu budú privádzať káble vedúce od lode či plošiny.

Podobne ako Medzinárodná vesmírna stanica, aj táto základňa bude disponovať dokovacími platformami. Z nich budú vyplávať robotické ponorky, medzi ktorých úlohy bude patriť napríklad zhromažďovanie a analýza vzoriek minerálov či odhaľovanie doteraz neznámych foriem života.

Zdroj: SCMP

​Netreba asi dodávať, že rozhodne nepôjde o lacnú záležitosť - odhadované náklady činia 160 miliónov dolárov. Na druhej strane, táto investícia by sa nám mohla bohato vrátiť.

Hoci sa to totiž môže zdať neuveriteľné, ľudstvo doposiaľ preskúmalo len asi 1 percento oceánskeho dna, ktoré tak stále ukrýva mnoho fascinujúcich tajomstiev. Objavy uskutočnené vďaka realizácii vyššie popísanej myšlienky by mohli napríklad zlepšiť naše chápanie klimatických zmien či umožniť vývoj nových liekov.

Čína po novom dokáže identifikovať obyvateľov na základe ich chôdze

Polícia v Pekingu a Šanghaji podľa agentúry Associated Press začala používať systém rozpoznávania chôdze vyvinutý spoločnosťou Watrix. Ten umožňuje identifikovať čínskych občanov dokonca aj vtedy, keď nie sú vidieť ich tváre.

Zdroj: SCMP