V Indii bol vo štvrtok 15. novembra oficiálne predstavený motocykel Jawa 300. Už na prvý pohľad zaujme našincov dobre známym retro dizajnom, pod ktorým sa však ukrýva moderná technika vybavenia. Okrem tradičnej tmavej hnedočervenej farby bude stroj ponúkaný tiež v čiernej a šedej.

​Pohonnou jednotkou je už skôr predstavený motor s jedným valcom, z ktorého ústia dve dlhé výfukového trubice. Tie majú nielen rýdzo praktický, ale aj štýlový význam. Aj vďaka ním motocykel svojím vzhľadom nápadne pripomína populárnu Jawu 250 typ 353, ľudovo nazývanú "kývačka", z 50. až 60. rokov minulého storočia.

Zdroj: Twitter

​Štýlové retro so všetkým

Nostalgiu v tomto smere podčiarkujú oblé tvary aj umiestnenie predného svetlometu nad palivovou nádržou. Ani predné a zadné blatníky neskrývajú svoju inšpiráciu v päťdesiat rokov starých modeloch. Duch "starej školy" je cítiť aj z ďalších prvkov, ako sú kruhové ukazovatele, guľaté zrkadlá a teleskopická vidlica.

Na prednom kolese je brzda s kotúčom s priemerom 280 milimetrov, vybavená systémom proti zablokovaniu kolesa ABS. Zadná brzda je u Jawy 300 bubnová a systémom ABS nedisponuje. Motocykel dostal úplne nový rám, odpruženie predného kolesa zaisťuje teleskopická vidlica, zatiaľ čo vzadu túto funkciu obstarávajú dva plynokvapalinové tlmiče.

Dizajn podčiarkujú lesklé chrómové prvky, ktoré vynikajú najmä v kombinácii s farebnými plechmi a dekoratívnymi zlatými linkami. Najviac táto kontrastná kombinácia vyniká na palivovej nádrži s objemom pre 14 litrov benzínu. Na ňu nadväzuje moderne pôsobiace sedlo, ktoré sa smerom dopredu mierne zvažuje.

Kvapalinou chladený motor s objemom 293 kubických centimetrov dodáva maximálny výkon 27,4 konských síl a jeho krútiaci moment je 28 Nm. Súčasťou pohonného ústrojenstva je tiež šesťstupňová prevodovka.

Pozrite si galériu

​​Na indickom trhu, kam sa značka Jawa vracia po dlhých 22 rokoch, sa bude tento nesporne štýlový a nádherný stroj predávať v prepočte za 2 300 eur. Vyrábať ho bude miestna firma Mahindra Group.

Už budúci rok by sa mohol objaviť kultový motocykel legendárnej značky Indian

Spoločnosť Indian by touto nádherou na dvoch kolesách rada prinavrátila všetkým milovníkom motocyklov chuť jazdiť. Do módy prídu kožené bundy, gél na vlasy a mäkké Lucky Strike.

Zdroj: CNC