Astronómovia už po niekoľkýkrát zachytili intenzívny rádiový signál prichádzajúci z hlbokého vesmíru.

Astronómovia už po niekoľkýkrát zachytili takzvané rýchle rádiové výbuchy známe pod skratkou FRB (Fast Radio Bursts). Oproti predchádzajúcim signálom, ktoré vedci v minulosti zachytili, je tento zvláštny tým, že pochádza z oveľa menšej vzdialenosti ako predošlé.

Po jeho preskúmaní sa zistilo, že zdrojom signálu FRB 171020 je galaxia ESO 604-G036, ktorá je od nás vzdialená len na 120 miliónov svetelných rokov.

V posledných desiatich rokoch sme zachytili veľký počet rádiových signálov, podľa vedcov prichádzajú denne na Zem až tisícky.

Čo tieto výbuchy spôsobuje, je stále záhadou, pretože väčšina z nich sa objavila iba raz. Existuje aj množstvo teórií, z ktorých niektoré hovoria o niekoľkých zdrojoch naprieč vesmírom, iné zase, že pochádza z jedného a toho istého zdroja.

Hoci vedci zatiaľ stále netušia, čo je ich zdrojom, signály musia pochádzať z vesmírnej udalosti, ktorá generuje obrovské množstvo energie.

Jupiter vyrástol: Ako sa to stalo?

Jupiter je najväčšou planétou slnečnej sústavy. Vedci odhalili, že rástol "do krásy" v niekoľkých fázach. Ako sa to stalo?

Zdroj: Iflscience