Americká Národná správa pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) plánuje zmenu pravidiel týkajúcich sa autonómnych áut. V budúcnosti by samoriadiace autá štvrtého a vyššieho stupňa nemuseli mať volant, pedále ani spätné zrkadlá.

V osemstranovej správe s názvom "Automatizované vozidlá 3.0", ktorú NHTSA zverejnila, píše, že "chce prehodnotiť nevyhnutnosť a vhodnosť svojich súčasných bezpečnostných noriem", pokiaľ ide o samoriadiace vozidlá.

Výnimky v prospech inovácii

Agentúra ďalej uznáva, že bezpečnostné požiadavky, ktoré v súčasnosti platia pre autonómne automobily, môžu "predstavovať neúmyselnú regulačnú prekážku inovácií". Na základe pripomienok k navrhovaným zmenám zváži "možnosť stanoviť výnimky pre určité normy". NHTSA sa ešte nezaviazala k pilotnému programu - v tejto chvíli čaká na spätnú väzbu, na ktorej základe sa rozhodne, či a akým smerom bude pokračovať.

Výrobcovia áut musia v USA splniť viac než 70 bezpečnostných noriem, z ktorých väčšina predpokladá prítomnosť ľudského vodiča. Plne autonómne vozidlá ale k svojej činnosti nevyžadujú spätné zrkadlá, volant a pedále. Tieto prvky sú potrebné len v situáciách, kedy riadenie prevezme človek, čo v budúcnosti nemá byť vôbec nutné.

Správu nepochybne privíta GM Cruise (dcérska spoločnosť General Motors), ktorá pred rokom iniciovala petúciu za to, aby flotila jej autonómnych vozidiel, určená na prepravu osôb, nemusela mať volanty ani pedále. Tiež Waymo plánuje tento rok rozbehnúť v Arizone automatizovanú prepravnú službu, ktorej automobily síce budú mať volant a ďalšie bežné ovládacie prvky, ale budú jazdiť bez vodiča.

Zdroj: Shutterstock

​Autá bez volantu, pedálov alebo zrkadiel

Automobil bez volantu, pedálov alebo zrkadiel musí byť schopný fungovať úplne bez dozoru. Na autonómii úrovne 4 stále existujú určité obmedzenia, ale nie je požadovaná prítomnosť vodiča, ktorý by mal byť schopný prevziať ovládanie vozidla. Cestujúci sú tak pasívnymi účastníkmi, rovnako ako napríklad pri jazde výťahom.

Ministerka dopravy Spojených štátov Elaine Chao je presvedčená, že autonómne autá majú potenciál dramaticky znížiť počet dopravných nehôd a úmrtí na cestách. Súčasne ale uviedla, že "verejnosť má oprávnené obavy ohľadne bezpečnosti, zabezpečenia a súkromia automatizovanej technológie".

Aj medzi autonómnymi vozidlami budú luxusné modely: Napríklad tento Renault

Ak ste si mysleli, že v dobe autonómnych vozidiel sa budeme všetci prevážať v rovnakých kapsulách, je najvyšší čas to prehodnotiť. Podľa značky Renault budú aj vtedy luxusnejšie modely, jeden z nich nám teraz predstavili.

Zdroj: CNC