Vedci z Minnesotskej univerzity v Spojených štátoch vyvinuli bionické oko z 3D tlačiarne. Ako prvým sa im podarilo prekonať zásadnú prekážku v snahe navrátiť zrak slepým ľuďom.

Vedcom z Minnesotskej univerzity sa ako prvým podarilo vytlačiť na 3D tlačiarni receptory citlivé na svetlo na zakrivenom povrchu. Inými slovami - urobili zásadný krok k vývoju bionického oka, ktoré by jedného dňa mohlo vrátiť zrak slepým ľuďom. Vedci začali od sklenenej pologule s veľkosťou ľudského oka, na ktorú špeciálnou metódou dokázali natlačiť fotodiódy schopné prevádzať svetlo na elektrický signál.

Tým sa dostali cez zásadnú prekážku, ktorú predstavuje tlač elektroniky na zakrivený povrch. Účinnosť prevodu svetla na elektrický signál robila 25 percent, čo bolo veľké prekvapenie. Ďalším krokom bude nový prototyp s ešte väčšou účinnosťou. Vedci chcú súčasne hľadať spôsob, ako natlačiť diódy na mäkký materiál, ktorý by mohol byť implantovaný do ľudského oka.

Rohovky vytvorené 3D tlačou by mohli zachrániť zrak miliónom ľudí

Výskumníci z Newcastle University technológií 3D tlače vytvorili prvé ľudské rohovky. Tie by teoreticky mohli zachrániť milióny ľudí pred stratou zraku.

Zdroj: CNC