Pred 90 rokmi vyhotovili v továrni Rolleiflex prvý fotoaparát TLR (Twin Lens Reflex). Zdá sa, že slávna značka vstáva z popola.

​Pri príležitosti jubilejného výročia sa legendárne fotoaparáty Rolleiflex vracajú späť. Prepracované, financované prostredníctvom kampane na Kickstarteri a rovnako nádherné.

Už teraz je jasné, že projekt bude úspešný, pretože cieľ kampane bol splnený za 22 minút od svojho zverejnenia. Čo presne sa pod názvom Rolleiflex ™ Instant Kamera ukrýva?

"Instantný fotoaparát so vzhľadom legendárnych dvojokých zrkadloviek a modernými funkciami."
Zdroj: Kickstarter

​​Istantný Rolleiflex naozaj verne kopíruje vizáž pôvodného modelu zrkadlovky z roku 1929 a využíva instantné filmy od Fujifilmu, konkrétne sa jedná od Instax Mini s výslednou veľkosťou záberu 46 × 62 mm.

Ku komponovaniu obrazu slúži tradičný "výklopný" hľadáčik, do ktorého sa hľadí zhora. K detailnému náhľadu je určené  zväčšovacie sklo. Na zaostrovanie slúži roller na ľavej stene fotoaparátu, pričom ostriť možno od 48 cm do nekonečna.

Pozrite si galériu

​​Dĺžku expozície, tak ako u konkurenčných výrobkov, možno nastaviť v dvoch módoch:

  • s automatickým nastavením času v rozmedzí 1 / 500-1 s
  • (bulb) s maximálnou dobou otvorenia uzávierky na 10 sekúnd.

Fotoaparát je osadený dvojicou asférických objektívov pozostávajúcich z 3 optických členov a ponúkajúcich ohniskovú vzdialenosť 61 mm.

Zdroj: Kickstarter

​​Nadštandardnou výbavou tohto typu fotoaparátu je premenlivá clona: zacloniť možno na F5,6, F8, F16, F22 a využiť tiež môžete režim Bokeh.

Ďalším bonusovým prvkom je možnosť kompenzácie expozície +/- 1 EV.

Za samotný ROLLEIFLEX Instant zaplatíte od 420 dolárov, v balení s filmom Fuji Instax Mini 484 dolárov a vo veľkom sete s farebným a čiernobielym filmom, ND filtrom a makro predsádkou za 535 dolárov. Výrobky by mali byť zaslané v októbri tohto roka.

Posledný kus legendárneho fotoaparátu Leica M3 je na predaj: Za viac než polmilióna dolárov

Posledný kus legendárneho fotoaparátu Leica M3 je na predaj v americkej aukčnej sieni eBay. Pýtajú si za neho rekordných 595 tisíc dolárov.

Zdroj: Kickstarter