Mars je nehostinným svetom. Hlavným problémom nie sú nižšie teploty, ale predovšetkým veľmi riedka atmosféra. Existuje postup, ako prerobiť Mars na obývateľný svet. Podľa nových vedeckých poznatkov je ale terraformácia červenej planéty súčasnými prostriedkami nemožná.

​Mars má veľmi riedku atmosféru, ktorá dosahuje len 0,6 percenta tlaku zemskej atmosféry a obsahuje prevažne oxid uhličitý. Pokiaľ by sme chceli Mars prerobiť na obývateľný svet, museli by sme v prvom kroku zvýšiť hustotu atmosféru. Na to sú ideálne skleníkové plyny a to najmä oxid uhličitý.

Na Zemi sa snažíme pre zmeny klímy množstvo vypúšťaného oxidu uhličitého obmedziť, na Marse by sme ho naopak do atmosféry potrebovali dostať čo najviac. Na červenej planéte nie je doprava, priemysel a ani dobytok. Museli by sme tak využiť miestne zdroje.

Bruce Jakosky z Coloradskej univerzity a jeho tím vzali údaje z kozmických sond a snažili sa zistiť, či je na samotnom Marse dostatok "uväzneného" oxidu uhličitého, ktorý by sme mohli dostať do atmosféry.

Zdroj: Shutterstock

​Podľa ich záverov nie je. Pokiaľ by sme využili oxid uhličitý v marsovskej pôde, nerastoch a polárnych čiapočkách, zvýšili by sme tlak atmosféry na maximálne 7 percent zemskej atmosféry, čo je stále veľmi málo. Podľa autorov štúdie nie je terraformácia Marsu súčasnými technológiami možná.

Zakladateľ a majiteľ firmy SpaceX Elon Musk ale nesúhlasí. Podľa neho terraformácia Marsu možná je. SpaceX už pracuje na kozmickej lodi BFR, ktorá by podľa predstáv firmy mala začať už o pár rokov voziť ľudí na Mars. Kozmická loď ale bude viacúčelová. Okrem Marsu môže lietať aj na Mesiac, na obežnú dráhu alebo prepravovať ľudí medzi vzdialenými miestami na Zemi.

Obrovská prachová búrka na Marse: Rover Opportunity bojuje o prežitie

Na Marse sa začiatkom júna objavila obrovská prachová búrka. Problémy hlási rover Opportunity. Solárne panely roveru kvôli prachu vyrábajú menej energie. ​NASA musela dočasne prerušiť výskum uskutočnený Roverom Opportunity. Oblasť Perseverance Valley, kde sa práve nachádza, totiž zasiahla mohutná prachová búrka.

Zdroj: CNC