Na Marse sa začiatkom júna objavila obrovská prachová búrka. Problémy hlási rover Opportunity. Solárne panely roveru kvôli prachu vyrábajú menej energie.

​NASA musela dočasne prerušiť výskum uskutočnený Roverom Opportunity. Oblasť Perseverance Valley, kde sa práve nachádza, totiž zasiahla mohutná prachová búrka.

Búrka podľa dostupných informácií zúri na ploche cca 18 miliónov štvorcových kilometrov a je oveľa silnejšie ako tá, ktorej musel Opportunity čeliť v roku 2007. Predošlá prachová búrka mala v maxime úroveň opacity 5,5. Teraz je to 10,8.

Zhoršené podmienky tiež hlási pojazdné laboratórium Curiosity, ktorá ale využíva ako zdroj energie rádioizotopový termoelektrický generátor, takže mu prachová búrka nemusí prekážať.

Problémy s energiou

Oveľa menšie Opportunity sa musí spoľahnúť na solárne panely. Kvôli nižšiemu množstvu slnečného žiarenia klesá výroba elektrickej energie na minimum.

NASA už samozrejme vypla vedecké a ďalšie nepotrebné prístroje. Rover sa ale aj tak dostáva do ťažkej situácie. Na palube má vykurovacie teleso, ktoré udržuje batériu pri prijateľnej teplote, ale súčasne spotrebúva energiu. Podľa nedeľnej komunikácie sa teplota v súčasnosti pohybuje okolo -29 ° C.

Zdroj: NASA

​​Je tu aj jedna pozitívna správa. Prachové búrky obmedzujú extrémne kolísanie teplôt. Rovnaký prach, ktorý blokuje slnečné svetlo, tiež absorbuje teplo a zvyšuje okolitú teplotu okolo roveru.

Opportunity by mohol v najbližšej dobe prejsť do ešte tvrdšieho úsporného režimu, pri ktorom by zostal vypnutý a zapol sa len občas pre najnutnejšie komunikáciu so Zemou. NASA si kvôli tomu vyžiadala viac času na DSN, čo je sieť rádioteleskopov v USA, Španielsku a Austrálii, ktorá zabezpečuje komunikáciu s kozmickými sondami.

Bobak Ferdowsi on Twitter

It is so very dusty at Mars, even @MarsCuriosity halfway around the planet from @MarsRovers Opportunity is experiencing it. Photos one week apart (?:NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Nezničiteľný prieskumník

Opportunity pristál na Marse v januári 2004 a to takmer spoločne s identickým Roverom Spirit, ktorý skončil v roku 2010. Obaja roboti mali na Marse pracovať tri mesiace. Za túto dobu primárnej misie by splnili všetky hlavné úlohy. Opportunity ale funguje na červenej planéte dodnes a už prešiel 45,1 km.

Jedná sa o pomerne malý rover s rozmermi 1,5 x 2,3 x 1,6 m vybavený šiestimi kolesami. Na palube má niekoľko kamier, spektrometrov alebo brúsku pre obrusovanie skúmaných kameňov.
Perseverance Valley Perseverance Valley Zdroj: NASA

​Poznáte z Marťana ...

Na Marse sú obrovské prachové búrky, ktoré sú viditeľné aj ďalekohľadmi zo Zeme, pomerne bežné. Dochádza k nim každý rok. Raz za zhruba tri marťanské roky (5,5 rokov na Zemi) dôjde ale k naozaj masívnej búrke, ktorú vedci označujú ako globálnu prachovú búrku.

Prachová búrka si zahrala aj vo filme Marťan, kde odfúkla Marka Watneya a ulomila anténu, ktorá ho zranila.

K podobnému scenáru by na Marse dôjsť nemohlo. Vietor tu síce atakuje hranicu 100 km / h, čo nie je práve málo, ale atmosférický tlak na Marse je oveľa nižší ako na Zemi. Atmosféra na Marse má asi len jedno percento hustoty tej pozemskej.

Mars sa blíži k Zemi

Mars je v súčasnosti pozorovateľný skoro ráno (ideálne po 3. hodine) nad južným obzorom. Jeho vzdialenosť od Zeme sa v súčasnosti zmenšuje.

Najbližšie bude Mars 27. júla, keď zhodou okolností nastane tiež úplné zatmenie Mesiaca. V tom čase bude Mars len 57,6 miliónov km od nás. S klesajúcou vzdialenosťou rastie jeho uhlová veľkosť na oblohe, aj keď stále bude len jasnou "červenou hviezdou". Mars nikdy nebude mať veľkosť Mesiaca, ako tvrdí slávny a už dosť starý hoax.

Už našli mimozemšťanov? NASA oznámila vzrušujúci objav na Marse

Rover Mars Curiosity na červenej planéte našiel dôkazy, ktoré naznačujú, že tam v minulosti mohol existovať život. Ide o organické molekuly obsahujúce uhlík a vodík. Môžu tiež obsahovať kyslík, dusík a ďalšie prvky.

Zdroj: CNC