Rover Mars Curiosity na červenej planéte našiel dôkazy, ktoré naznačujú, že tam v minulosti mohol existovať život. Ide o organické molekuly obsahujúce uhlík a vodík. Môžu tiež obsahovať kyslík, dusík a ďalšie prvky.

Medzi identifikované molekuly patria napríklad thiofény, benzén, toluén a malé uhlíkové reťazce ako propán či butén. Všetky mohli byť vytvorené aj nebiologickými procesmi, takže odborníci sú opatrní.

"Existujú na Marse známky života?," uviedol Michael Meyer, vedúci vedec Mars Exploration Program. "Nevieme, ale tieto výsledky nám hovoria, že sme na správnej ceste."

Organické molekuly našli v oblasti kráteru Gale, v asi tri miliardy rokov starých sedimentárnych horninách blízko povrchu.

"Týmito novými poznatkami nám Mars hovorí, aby sme držali kurz a pokračovali v hľadní dôkazov o živote," konštatoval Thomas Zurbuchen zo Science Mission Directorate.

Rover neodhalil zdroj molekúl. Doteraz získané dáta ale naznačujú, že pred miliardami rokov sa v jazere vnútri kráteru Gale nachádzali všetky chemické stavebné bloky života i zdroje energie.

"Objav starobylých organických molekúl v horných piatich centimetroch skaly, ktorá bola uložená v čase, kedy Mars mohol byť obývateľný, je pre nás dobrým znamením, že pri budúcich misiách, ktoré budú vŕtať hlbšie, poznáme príbeh organických molekúl na Marse," vyhlásila Jennifer Eigenbrode z Goddard Space Flight Center.

NASA niečo objavila na Marse

Curiosity pred necelými dvoma týždňami začala na červenej planéte s novou technikou vrtov a teraz ohlásila americká vesmírna agentúra udalosť, na ktorej sa chystá oznámiť niečo dôležité. Je to napínavé.

Zdroj: CNC