Na Marse je podľa najnovších poznatkov jazero kvapalnej vody. Pravdepodobnosť jeho výskytu je veľmi vysoká, potvrdzujú to radarové dáta zo satelitu, ktoré skúmal tím talianskych vedcov. Jazero sa ale nachádza pomerne hlboko pod povrchom planéty, a tak by bolo veľmi obtiažne overiť jeho existenciu aj priamo na mieste nejakou sondou.

​Dôkazy, že bola na Marse voda v kvapalnom stave, už boli v minulosti nájdené. Rovnako tak už vieme, že je na Marse nemalé množstvo vody vo forme ľadu. Ale existencia vody v tekutom stave znovu otvára otázky, či by mohol byť na Marse aj život. Nič také sa zatiaľ ale nedá preukázať.

Voda sa nachádza na južnom póle planéty približne 1,5 kilometra pod vrstvou z prachu a ľadu. Jazero má podľa merania dĺžku až 20 kilometrov, ale je veľmi plytké. Voda má v sebe pravdepodobne rozpustené veľké množstvo soli, ktoré umožní jej kvapalnú existenciu aj pri teplotách pod bodom mrazu.

Za objav vedci vďačia radaru MARSIS, ktorý je súčasťou sondy Marx Express. Tá krúži okolo Marsu už pätnásty rok a skúma povrch planéty formou odrazu rádiového signálu. "Odrazy zospodu sú silnejšie než z povrchu. To je niečo, čo nám oznamuje prítomnosť vody," vysvetľuje vedúci výskumu Robert Orosei.

"Takéto podmienky nájdete na Zemi len, keď pozorujete vodu pod ľadom, napríklad na Antarktíde."

Zdroj: Twitter

​Voda v kvapalnom stave je jedným z predpokladov života, preto sa naskytá otázka, čo aktuálny objav pre možnosť výskytu živých organizmov na Marse znamená. Samotný objav krotí prehnané očakávania. Výskyt života je veľmi nepravdepodobný, na druhú stranu nie úplne vylúčený. Veď baktérie boli nájdené aj v nehostinných podmienkach 800 metrov pod vrstvou antarktického ľadu.

Obrovská prachová búrka na Marse: Rover Opportunity bojuje o prežitie

Na Marse sa začiatkom júna objavila obrovská prachová búrka. Problémy hlási rover Opportunity. Solárne panely roveru kvôli prachu vyrábajú menej energie. ​NASA musela dočasne prerušiť výskum uskutočnený Roverom Opportunity. Oblasť Perseverance Valley, kde sa práve nachádza, totiž zasiahla mohutná prachová búrka.

Zdroj: CNC