V poslednom čase sme mohli vidieť niekoľko robotických technológií, ktoré sú zamerané priamo na reštaurácie a výrobu hotových jedál ako je pizza alebo burger. Vždy išlo ale o čiastočné roboty alebo prototypy. V jednej reštaurácii v San Franciscu si už ale "burger od robota" môžete kúpiť.

Reštaurácia The Creator Storefront totiž začala používať robotický systém na výrobu burgerov, ktorý sa označuje podobne - The Creator. Reštaurácia pre tieto burgery používa len kvalitné čerstvé lokálne suroviny a celý robot tak efektívne a rozumne kombinuje a spracuje všetky tieto suroviny - od opekania žemle, porciovania a grilovania hoväzdieho mäsa, umiestnenia jednotlivých omáčok i zeleniny na žemľu až po zabalenie do škatuľky.

Celý systém o veľkosti 4,2 metra zahŕňa 20 riadicich počítačov, 350 senzorov a 50 mechanických častí. Vývoj trval vyše deväť rokov a ako môžete vidieť na videu, v súčasnosti je rýchlosť výroby pomerne nízka a robot vyrába jeden burger asi päť minút. Do budúcnosti ale tvorcovia chcú systém optimalizovať a dosiahnuť rýchlosť minimálne 400 burgerov za hodinu.

Ľudský personál tak musí len dopĺňať zásoby a potom priniesť hotové menu zákazníkovi. Súčasná cena za tento burger je šesť dolárov a bude zaujímavé sledovať, ako rýchlo sa tohto chytia veľké reťazce. V tomto prípade totiž už nejde o prototyp, ktorý by sa snažil nejako napodobňovať človeka, ale kompletného robota, do ktorého sa strčia suroviny a von vyjde hotový výrobok.

Najznámejší robot Sophia mal večerať s premiérom: Cestou sa mu ale stratili súčiastky

Robot Sophia dorazil do Etiópie, ale nemohol absolvovať naplánovanú večeru s premiérom, pretože sa cestou do Addis Abeby stratili niektoré jeho súčiastky.

Zdroj: CNC