Robot Sophia dorazil do Etiópie, ale nemohol absolvovať naplánovanú večeru s premiérom, pretože sa cestou do Addis Abeby stratili niektoré jeho súčiastky.

​Sophia sa mala stretnúť s predsedom vlády Abiyom Ahmedom na spoločnej večeri a potom vystúpiť na tlačovej konferencii. Podľa etiópskych zdrojov sa ale jeden vak obsahujúci niektoré súčiastky humanoidného robota stratil na frankfurtskom letisku.

Zástupca firmy Icog Labs, ktorá je autorom programu s amharštinou, uviedol, že Sophiu sa dá opraviť a je možné získať náhradné diely.

Sophia má občianstvo Saudskej Arábie a je označovaná za najpokročilejší android. Koža, ktorou je pokrytá, obsahuje organický i neorganický materiál. Má bohatú mimiku, takže dokáže meniť výraz tváre. Vďaka kamerám umiestneným v očiach a tele, vie udržať očný kontakt a rozoznať ľudské tváre. Bola naprogramovaná tak, že môže viesť aj vopred nepripravenú konverzáciu.

V Etiópii mala byť Sophia tri dni.

Sophia je dielom hongkongskej firmy Hanson Robotics a bola naprogramovaná tak, že okrem angličtiny vie hovoriť aj amharštinou, ktorá sa používa v Etiópii.

Humanoidný robot Sophia prehovorila: Povedala, že zničí ľudí

Sophia, nový humanoidný robot spoločnosti Hanson Robotics, dostala tvár podobnú Audrey Hepburn a manželke generálneho riaditeľa Dr. Davida Hansona, s osobnosťou priemerného človeka. Podľa Dr. Hansona bude v budúcnosti problém rozlíšiť robotov od ľudí.

Zdroj: CNC