Japonská vláda chce do roku 2020 vytvoriť prvé dopravné predpisy pre lietajúce autá. Zaoberať sa nimi má zvláštna rada, v ktorej budú technologickí vývojári a ministerskí úradníci. Krajina chce mať lietajúce autá v prevádzke do roku 2023.

Rada by sa prvýkrát mala zísť do konca tohto roku a vytvoriť by mala regulácie a štandardy pre novú generáciu aeromobilov. Výsledok by mal byť ukážkou japonského technologického rozvoja na letných olympijských hrách v Tokiu v roku 2020.

Tokio predpokladá, že prvé lietajúce autá by mohli byť použité pre dopravu v horskom teréne a na odľahlé japonské ostrovy. Dôležitú úlohu majú zohrať pri záchanárskych operáciách počas prírodných katastrof a uľaviť by mohli aj vyťaženým japonským cestám.

Vývojom nových technológií pre aeromobily sa už zaoberá viacero japonských start-upov. Najnovšie elektrické prototypy pripomínajú veľké bezpilotné stroje schopné vertikálnych vzletov i pristátí.

Zdroj: Flickr

​Hoci z technologického hľadiska dochádza k veľkému rozvoju, Tokio zatiaľ nestanovilo žiadne bezpečnostné opatrenia ani operačné regulácie pre lietajúce autá. V novo zostavenej rade tam okrem iného zasadnú aj ministri hospodárstva, dopravy, infraštruktúry a cestovného ruchu.

"Svet je stále viac urbanizovaný a doprava v mestách sa stále zhoršuje, budovať a udržiavať cesty je navyše nákladné,"

povedal šéf projektu pre vývoj lietajúcich áut Cartivator Rjútaró Mori, ktorý vládne kroky ocenil. Aeromobily podľa neho môžu vyriešiť dopravné, ale aj ekonomické problémy.

Lietajúce taxi: Drónom po meste

Kedy sa konečne dočkáme inteligentných drónov, ktoré nás budú voziť nad strechami miest ako v sci-fi filme? Už čoskoro! ​Keď sa pred pár rokmi objavil projekt čínskeho aerotaxi, brali sme to skôr s humorom. Dnes už je ale firma Ehang zavedený výrobca hobby drónov a vývoj bezpilotného taxíka posunula o poriadny kus dopredu.

Zdroj: ČTK