South China Morning Post tvrdí s odvolaním sa na špecialistov Xian Institute, že laserová zbraň ZKZM-500 je pripravená na sériovú výrobu.

Správa mnohých prekvapila, pretože ide o obrovskú technologickú novinku. Do trojkilogramovej zbrane o veľkosti AK-47 sa totiž podarilo namontovať tak výkonný laser, ktorý podľa výrobcov dokáže zo vzdialenosti 800 metrov prepáliť oblečenie a spôsobiť vážne popáleniny.

Okrem toho je zbraň absolútne nehlučná a laser nie je viditeľný, takže cieľ zistí, čo sa deje, len v prípade, že laser začne prepaľovať jeho pokožku. Preto naozaj dúfame, že technológia bude dostupná len u čínskej polície.

ZKZM-500 ZKZM-500 Zdroj: ZKZM

​Využitie zbrane je pomerne rozmanité, výrobcovia uviedli, že dokážu pomocou nej počas únosu prestreliť okno a dočasne paralyzovať únoscov, kým špeciálne jednotky nevstúpia do budovy. Ale môže sa využiť aj v tajných vojenských operáciách, pretože laser je dostatočne silný na to, aby prenikol cez kov, čo znamená, že dokáže do vzduchu vyhodiť aj palivovú nádrž vojenského letiska.

Jeden kus ZKZM-500 bude stáť asi 15 tisíc dolárov, čo nie je veľa vzhľadom na to, že „munícia“ je takmer zdarma: zbraň je napájaná lítiovou batériou, ktorá má kapacitu 1000 dvojsekundových výstrelov a dá sa znova nabiť.

Čína pripravuje najväčší experiment s umelým dažďom na svete

Čína chystá najväčší pokus s umelým dažďom na svete. Jeho cieľom je zvýšiť množstvo zrážok nad Tibetskou náhornou plošinou, respektíve priestorom o rozlohe približne 1,6 milióna kilometrov štvorcových.

Zdroj: SCMP