Čína chystá najväčší pokus s umelým dažďom na svete. Jeho cieľom je zvýšiť množstvo zrážok nad Tibetskou náhornou plošinou, respektíve priestorom o rozlohe približne 1,6 milióna kilometrov štvorcových.

"Zmena počasia v Tibete predstavuje kritickú inováciu k riešeniu problému s nedostatkom vody v Číne," uviedol prezident China Aerospace Science and Technology Corporation Lei Fanpei.

"To významne prispeje nielen k rozvoju Číny a svetovej prosperite, ale aj k blahu celej ľudskej rasy." 

Takzvaný projekt Sky River bol pripravený odborníkmi z Univerzity Čching-chua. Podľa dostupných informácii sa bude spoliehať na techniku známu ako osievanie mrakov (cloud seeding). Tá jednoducho povedané spočíva v tom, že lietadlo či rakety rozprašujú do oblakov jodid strieborný, ktorého častice plnia úlohu kondenzačných jadier - vyzrážaujú sa na nich ľadové kryštáliky a tie následne pršia na zem.

V tomto konkrétnom prípade ale častice jodidu strieborného budú produkovať špeciálne "kotle" spaľujúce tuhé palivá a o ich transport do atmosféry sa postará vietor.

"Na vysokohorských svahoch v Tibete, Sin-ťiangu a ďalších lokalitách bolo na experimentálne použitie zatiaľ nasadených 500 kotlov. Dáta, ktoré sme zhromaždili, ukazujú veľmi sľubné výsledky," uviedol jeden člen realizačného tímu.

Zatiaľ nie je jasné, kedy presne so Sky Riverom začnú. Už teraz ale vzbudzuje polemiky - napríklad preto, že takto masívne osievanie mrakov môže ovplyvniť počasie aj niekde úplne inde. Podľa Janosa Pasztora z Carnegie Climate Geoengineering Governance Initiative by potom tieto oblasti boli "okradnuté" o zrážky, ktoré by v nich inak spadli.

Zdroj: CNC