Keď už aj reťazec obchodov s potravinami začne používať autá bez vodičov na rozvážanie tovaru, je to dobrý signál, že autonómne technológie vstupujú do našich životov. Americký reťazec Kroger a startup Nuro zaoberajúci sa autonómnymi robotickými automobilmi oznámili plánované rozvážanie potravín s využitím vozového parku bez vodičov.

​Autonómne autá začnú na jeseň roku 2018 voziť primárne základné potraviny, ktoré sú potrebné najmä často a čerstvé: mlieko, vajcia a chlieb. V rámci pilotného programu pribudne ešte pár základných potravín, neskôr sa môže ponuka rozširovať. Zatiaľ nebola špecifikovaná oblasť, kde bude testovanie prebiehať, Kroger ale dúfa, že v budúcnosti využije autá Nuro vo všetkých svojich 2 800 obchodoch po celej Amerike.

Nuro založili dvaja veteráni projektu samoriadiacich áut Google. Na začiatku tohto roka oznámili získanie investície vo výške 92 miliónov dolárov a ukázali svoj prvý projekt v podobe robotického vozítka, vyzerajúceho tak trochu ako toustovač.

N rozdiel od autonómnych vozidiel, ktoré sa zameriavajú na prepravu cestujúcich, sú portfóliom spoločnosti Nuro batériami poháňané modely približne polovičnej veľkosti, ktoré prepravujú výhradne tovar. Jazdia nižšou rýchlosťou a pohybujú sa len po mestských uliciach a obytných štvrtiach.

​Zdá sa to ako malý rozdiel, ale v skutočnosti ide o oveľa lacnejšiu technológiu, pretože autá nepotrebujú vybavenie pre bezpečnú prepravu ľudí, ako sú airbagy, bezpečnostné pásy ani iné prvky aktívnej a pasívnej bezpečnosti.

Vozidlá budú pripojené do objednávkového systému ClickList, v ktorého rámci je zákazníkom tovar dodávaný ešte v deň objednávky. Zatiaľ čo doteraz si zákazníci objednaný tovar vyzdvihovali v predajni, po novom im ho samoriadiace autá dovezú doslova až k dverám.

"Sme neuveriteľne nadšení potenciálom nášho partnerstva s firmou Nuro, vďaka ktorému dnes prinášame zákazníkom budúcnosť dodávok potravín," uviedol vedúci rozvoja Yael Cosset. "Partnerstvo s Nuro poskytne Američanom prístup k rýchlemu a pohodlnému doručeniu tovaru za primeranú cenu."

Generálna riaditeľka May Mobility Alisyn Malek vidí v spolupráci medzi Nuro a Krogerom vyriešenie problému takzvanej "poslednej míle" v segmente dodávania zásielok a potravín. "Skutočne vidíte spoločnosti, ktoré si uvedomujú, že to, čo dnes v robotike funguje, rieši reálne problémy," povedala o partnerstve.

Autonómne kamióny budú testovať na amerických diaľniciach

Ak vás myšlienka na autonómne autá vydesila, len si predstavte autonómny kamión, rútiaci sa po diaľnici vašim smerom.

Zdroj: CNC