Kométa 67P/Čurjumov-Gerasimenko má veľmi neobvyklý tvar. Pripomína gumovú kačičku. Vedci zistili, že vzniknúť môže pokojne aj dnes.

V rokoch 2014 až 2016 skúmala sonda Rosetta kométu 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Jej veľmi neobvyklý tvar pripomínajúci gumovú kačičku či arašid je zrejme výsledkom spojenia dvoch komét. Vedci sa doteraz domnievali, že k takýmto udalostiam mohlo dochádzať len krátko po vzniku slnečnej sústavy pred štyrmi miliardami rokov. Nové počítačové simulácie ale ukazujú, že podobne "kometárne kačičky" pokojne môžu vznikať aj dnes.

Mladší 67P/Čurjumov-Gersimenko

Po zrážke dvoch a viac komiet totiž vyvrhnutý materiál utvorí malé telesá, ktoré sa postupne opäť spoja do jednej kométy. Celý proces môže trvať len niekoľko dní. V miestach oproti nárazu sú materiály bohaté na tekuté látky, ktoré dokážu odolať následkom kolízie. Len malá časť materiálov je pretvorená, takže novo vzniknutá kométa má stále nízku hustotu a je bohatá na tekuté látky. Podobné vlastnosti našli aj u kométy 67P/Čurjumov-Gerasimenko, ktorá tak môže byť oveľa mladšia, než sa vedci domnievali.

Prvý vesmírny hotel prijíma rezervácie: Koľko vyjde noc nad Zemou?

Tip na dovolenku pre tých, ktorí už boli snáď úplne všade a majú milióny na rozhadzovanie? Možno. Luxusný hotel Aurora Station, ktorý majú už v roku 2022 otvoriť na obežnej dráhe Zeme, začal prijímať rezervácie.

Zdroj: CNC