Proces prijímania nových zamestnancov môže byť pekne úmorný - zvlášť vo veľkej spoločnosti, ktorá niekoho hľadá v podstate neustále. Musíte prelustrovať množstvom životopisov, vybraných kandidátov kontaktovať (prípadne aj pozvať na osobný pohovor) a nakoniec vyhodnotiť výsledky.

V Rusku na to išli pekne rýchlo a vyvinuli Veru. Vera je proste úžasná. Počas pracovného dňa zvládne telefonicky vyspovedať až 1500 uchádzačov o prácu, nikdy sa neunaví a nemusíte ju platiť. Ide totiž o umelú inteligenciu využívajúcu strojové učenie, vďaka ktorému neustále zlepšuje svoje konverzačné schopnosti.

V súčasnosti Vera pôsobí v asi 200 ruských firmách, čo znamená, že urobí okolo 50 000 rozhovorov denne. Pritom ide o startup, ktorý vznikol len vlani.

Zdroj: Robot Vera
"Chceli sme vytvoriť niečo, čo by fungovalo ako uber pre nábor zamestnancov, ale namiesto privolania auta by spoločnosť mohla volať ľuďom hľadajúcim prácu,"

vysvetlil spoluzakladateľ Alexej Kostarev.

​Vera hovorí rusky a anglicky, ako muž či žena a rôznymi rýchlosťami - záleží len na preferenciách jej šéfa. Každý rozhovor (buď klasický, alebo video) trvá asi 8 minút. Prínos tejto technológie je naozaj veľký, pretože ľudský náborár potrebuje v priemere 100 hovorov na to, aby oslovil 20 vhodných kandidátov. Niekto je momentálne nedostupný, iný hovor nezdvihne atď.

Zdroj: Twitter

Samozrejme, pokiaľ ide o vedúce pozície, HR špecialisti sú zatiaľ stále nenahraditeľní.

"Nevidím žiadne príležitosti na to, aby túto prácu vykonával robot. Ľudia to dokážu oveľa lepšie. Čo vidím je to, že náborári budú umelú inteligenciu využívať viac a viac ako nástroj, ktorý im umožní robiť ich prácu efektívnejšie,"

konštatoval Kostarev.

SecondHands: Robot, ktorý pomáha opravovať iné roboty

Vedci vyvíjajú špeciálny druh robota, ktorý bude človeku pomáhať aj pri oprave iných strojov a robotov. Robot bude automaticky rozpoznávať, v čom by mohol pomôcť a proaktívne interagovať s človekom. Prvé nasadenie sa očakáva okolo roku 2020.

Zdroj: CNC