Z Európy do New Yorku len za tri hodiny? Sen mnohých cestovateľov o rýchlej doprave cez Atlantik znovu ožíva. Americká firma Spike Aerospace z Bostonu totiž vyvinula nový typ tryskáča, ktorá hravo lieta okolo 2000 kilometrov za hodinu. A prví pasažieri si ho budú môcť vyskúšať už koncom tohto roku.

Nový stroj Spike S-512 je nielen elegantný a ľahký, ale predovšetkým poriadne rýchly. Dokáže vyvinúť supersonickú rýchlosť 1,6 až 1,8 machu, takže cesta z Európy do New Yorku by zabrala naozaj len tri hodiny. Pre pilotov bude jediným problémom takzvaný aerodynamický tresk, ktorý vzniká pri prekonaní rýchlosti zvuku. A kvôli nemu sú nadzvukové lety nad niektorými obývanými oblasťami zakázané. Je ale možné, že nadzvukovú rýchlosť bude dosahovať až nad oceánom.

Zdroj: Facebook

​Podobnú rýchlosť vyvinul aj legendárny stroj Concorde, ktorý bol z letového parku definitívne vyradený pred 14 rokmi. Prevádzka bola totiž pre aerolinky príliš drahá a nerentabilná. Do Concordu sa vošlo síce až 128 pasažierov, záujem o rýchlu prepravu ale postupne opadal. Podpísali sa na tom nielen vysoké ceny leteniek, ale aj tragická nehoda z roku 2000, kedy stroj havaroval krátko po vzlietnutí nad parížskym letiskom a pri tragédii zahynulo 113 osôb.

Spike S-512 má stáť skoro 60 miliónov eur a oproti Concordu pojme oveľa menej pasažierov - len 18. Cena leteniek nie je známa, ale najlacnejšie nebudú. Zaujímavým faktom je, že lietadlo nebude mať klasické bočné okienka, vďaka čomu sa zníži odpor aj váha stroja. Do bielej steny ale pasažieri pozerať nebudú, bočné steny interiéru sú pokryté tenkým displejom a pomocou mikrokamier sa na ne budú premietať zábery zvonku.

Zdroj: Facobook/Spike Aerospace

​Vysoká rýchlosť ale nie je jedinou prednosťou nového lietadla. Pýši sa aj veľmi dobrou doletovou vzdialenosťou. S plnými nádržami by mal stroj preletieť vyše 11 400 kilometrov, takže by mohol absolvovať bez dotankovania aj linky z Londýna do Hongkongu alebo Tokia.

Nadzvukové lietanie by sa mohlo v nasledujúcich rokoch dočkať "renesancie". Podobné stroje totiž vyvíja aj konkurencia. Na jednom pracujú vo firme Boom Technologies v Colorade a jedným z investorov sú Virgin Airlines Richarda Bransona. Ich stroj by mal prepravovať okolo 50 cestujúcich a lietať rýchlosťou až 2,2 machu. Americký Aerion s francúzskym Airbusom má na stole plány na lietadlo AS2 pre 12 pasažierov a počíta s rýchlosťou až 1,5 machu. Má už aj prvé objednávky: dvadsať lietadiel za 2,4 miliardy dolárov od prepravcu Flexjet.

Z Pekingu do New Yorku za dve hodiny: Čína plánuje výrobu nového hypersonického lietadla

Hypersonické lietadlo I-Plane by malo dosiahnuť rýchlosť až 9000 km / h.

Zdroj: CNC