DeepMind je experimentálne laboratóriom Googlu, ktoré sa zaoberá vývojom umelej inteligencie. Teraz oznámila ďalší významný krok. Naučila totiž fyzické roboty, aby sa samostatne učili počas vykonávania úkonov.

Na rozdiel od bežných aplikácií strojového učenia a umelej inteligencie nie je tento príklad čisto softvérový. Robot pritom nie je vopred naučený, ako sa má v daných situáciách zachovať, podobne ako v prípade autonómnych vozňov alebo chodiacich robotov z Boston Dynamics. Robotická ruka Googlu si na všetko musí prísť sama na základe informácií zo senzorov a pohybu v reálnom priestore. Vo výsledku sa teda musí popasovať s oveľa väčším množstvom informácií než napríklad v prípadoch, keď umelá inteligencia rozpoznáva objekty v obraze a podobne.

Za účelom výučby robota vytvorili výskumníci nový vzorový učebný algoritmus s jednoduchými úlohami ako napríklad "uprac si na svojom ihrisku". DeepMind ale robotom neupresní, ako majú tento úkon vykonať, jednoducho im pripevní rôzne senzory a nechajú ich postrkovať kocky po pracovnej doske tak dlho, kým sa nenaučia s nimi manipulovať a nezistia, že k vytúženému výsledku vedie ich odstránenie za hranice pracovnej plochy.

Prepojenie učiacej sa umelej inteligencie s fyzickým robotom je ďalším krokom vo vývoji plne autonómnych systémov. Uplatnenie môžu v budúcnosti nájsť tak v priemysle, ako aj v domácnostiach.

Začína sa éra kyborgov? Talianka dostala umelú ruku, ktorá sa správa ako živá

Vedci v Ríme predstavili prvú bionickú ruku, ktorá obsahuje hmatové vnemy. Podľa talianskej pacientky, ktorá ruku dostala, protéza takmer nahradila chýbajúci úd. Ruka je schopná hmatom rozoznať mäkké a tvrdé objekty pomocou signálov, ktoré sa prenesú do počítača a potom do mozgu.

Zdroj: CNC