Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Je tu éra kyborgov? Talianka má umelú ruku, ktorá sa správa ako živá
Zdielať na

Je tu éra kyborgov? Talianka má umelú ruku, ktorá sa správa ako živá

Zdroj: Shutterstock

Vedci v Ríme predstavili prvú bionickú ruku, ktorá obsahuje hmatové vnemy. Podľa talianskej pacientky, ktorá ruku dostala, protéza takmer nahradila chýbajúci úd. Ruka je schopná hmatom rozoznať mäkké a tvrdé objekty pomocou signálov, ktoré sa prenesú do počítača a potom do mozgu.

Vedci v Ríme predstavili prvú bionickú ruku, ktorá obsahuje hmatové senzory. Talianska žena Almerina Mascarello, ktorá prišla o ľavú ruku pri nehode pred viac než štvrťstoročím, hovorí:

"Je to skoro ako mať zase svoju končatinu!"

V roku 2014 vedci vyrobili prvú bionickú ruku, lenže senzory a technické vybavenie boli príliš veľké na to, aby sa ruka mohla používať bežne v praxi. Teraz sa technológia zmenšila tak, že sa vojde do puzdra. Ruka sa tak môže pohodlne prenášať.

Umelá ruka obsahuje senzory, ktoré informujú o vlastnosti materiálu, na ktorý siahne. Predovšetkým či je objekt tvrdý alebo mäkký. Informácie sa prenesú do počítača v puzdre, ktoré prevádza tieto signály do jazyka, ktorému mozog rozumie.

Správy o materiále sa transportujú do Almerinho mozgu cez drobné elektródy, ktoré má v nervoch v hornej časti ramena. Pri testovaní Almerina, ktorá nemohla vidieť, bola schopná rozlišovť mäkké a tvrdé predmety.

"Je to spontánny pocit, ako keď naozaj máte zase svoju ruku. Som znovu schopná robiť obyčajné veci, ako napríklad obliecť sa alebo obuť sa. Cítim sa teraz úplná," prezradila.

Umelá ruka predstavuje nový pokrok v neuroplastike, keďže ide o spojenie medzi strojom a ľudským telom. "Približujeme sa čím ďalej viac filmom žánru science fiction, napríklad v Star Wars mal Luke Skywalker bionickú ruku, ktorá bola plne ovládaná, prirodzená a identická s tou ľudskou," povedal taliansky neuroinžinier Silvestro Micera.

Robotická protéza, ktorá bude ešte lepšia ako ľudská ruka, sa ešte stále vyvíja. "Raz budeme môcť riadiť robotickú protézu ľudským mozgom, čo by umožnilo flexibilnejší pohyb než je u ľudskej ruky s piatimi prstami," uviedol neurológ Paolo Rossini.