Nemecké mesto vám dá milión eur: Musíte len dokázať, že neexistuje

Asi dvetisíc ľudí z celého sveta sa zapojilo do súťaže o milión eur, ktorú vyhlásil severonemecký Bielefeld. Jedinou podmienkou na zisk rozprávkovej výhry pritom bolo, aby súťažiaci predložili nevyvrátiteľný dôkaz, že toto mesto s viac než 300 tisíc obyvateľmi v skutočnosti vôbec neexistuje.

Bielefeldská turistická centrála, ktorá súťaž v auguste vypísala, sa rozhodla využiť vo svoj prospech to, že je mesto už od 90. rokov terčom posmechu.

Vtipálkovia totiž tvrdia, že Bielefeld v skutočnosti neexistuje.

Prvýkrát o takzvanom bielefeldskom spiknutí napísal v satirickom článku študent Achim Held už v roku 1994 a odvtedy teória o neexistencii mesta získala značnú popularitu. Pochybnosti o tom, či je mesto vo východnej časti Vestfálska skutočné, v roku 2012 žartom vyjadrila dokonca aj kancelárka Angela Merkel. Satirická spiklenecká teória sa postupom času natoľko ujala, že sa do istej miery stala súčasťou identity Bielefeldu.

Lehota na zaslanie súťažných príspevkov, ktoré mali preukázať, že je mesto vymyslené, vypršala. Teraz budú zamestnanci turistickej centrály jednotlivé dôkazy preverovať. Prizvať k tomu chcú aj "expertov". Z akého oboru budú, ale nemecké médiá nehovoria. O tom, či sa niektorému z dvoch tisíc súťažiacich podarilo zaslať nevyvrátiteľný dôkaz o neexistencii Bielefeldu, má byť jasné 17. septembra.

"Reakcie z celého sveta na našu akciu sú proste na neuverenie a zaistili nášmu tímu veselé a intenzívne dni," uviedol Martin Knabenreich z centrály Bielefeld Marketing. Napriek tomu, že sa marketingová akcia dočkala v Nemecku značnej pozornosti, dúfa vedenie mesta, že súťaž bude bodkou za 25 rokmi satirických špekulácií o tom, či Bielefeld nie je len vymyslený.

Mesto, v ktorom nie je polícia, všetci pracujú a majú plat 1200 Eur

V tomto malom španielskom mestečku sa stáva utópia demokratického socializmu realitou. Prakticky tu nemajú políciu, kriminalitu ani nezamestnanosť.

Zdroj: ČTK