Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mesto, v ktorom nenájdete políciu, všetci sú zamestnaní a majú plat 1200 eur
Zdielať na
Video

Mesto, v ktorom nenájdete políciu, všetci sú zamestnaní a majú plat 1200 eur

Zdroj: livetravelenjoy.com

V tomto malom španielskom mestečku sa stáva utópia demokratického socializmu realitou. Prakticky tu nemajú políciu, kriminalitu ani nezamestnanosť.

Na juhu Španielska, v Andalúzii sa nachádza mestečko Marinaleda, ktoré sa môže pýšiť naozajstným ekonomickým zázrakom. Neexistuje tam nezamestnanosť, za ktorú miestni vďačia tamojšiemu poľnohospodárstvu.

Toto malé mestečko sa na prvý pohľad ničím nelíši od ostatných miest v regióne. Celým okolím malebného údolia Campina sa tiahnu zvlnené zelené kopce, olivové háje a zlaté pšeničné polia, kam až oko dovidí. Mestečko je pekné, pokojné, typický andalúzsky vidiek na chudobnom juhu Španielska.

Svojský starosta

Miestnou zaujímavosťou tohto ľavicovo orientovaného mestečka je svojský starosta, ktorý preslávil mestečko Marinaleda zvláštnym spôsobom.

Starosta Juan Manuel Sánchez Gordillo

Contrainjerencia

Juan Manuel Sánchez Gordillo, ktorý si vyslúžil prezývku španielsky Robin Hood, pred dvomi rokmi naplánoval a vykonal nájazd do miestnych supermarketov, aby pomohol tým najchudobnejším. Do nákupných vozíkov vložil základné potraviny ako olej, ryžu a fazuľu a jednoducho s nimi odišiel bez platenia priamo do humanitného centra, aby pomohol chudobným. Predavači v pokladniach sa len bezmocne prizerali a niektorí si aj poplakali.

Po tejto udalosti Gordillo, ktorý je od roku 1979 demokraticky voleným primátorom mesta, uviedol v jednom rozhovore, že to nebola krádež, ale nenásilná akcia občianskej neposlušnosti.

„Sú rodiny, ktoré si nemôžu dovoliť jesť,“ obhajoval sa. „A to je v 21. storočí absolútna hanba. Jedlo nie je niečo, s čím sa dá špekulovať.“

Dom zdarma

Iba v tejto provincii je 690 tisíc prázdnych pozemkov blokovaných bankami. Ale nie v Marinalede, pretože Gordillo má riešenie pre každého. Každý, kto by si chcel postaviť dom, to môže spraviť zdarma.

Dotovaná radová výstavba v Marinalede.

Spatial Agency

Materiál a kvalifikovanú pracovnú silu zabezpečí radnica a záujemcovia majú k dispozícii štedrých 192 metrov štvorcových, ktoré im poskytnú dostatočne priestranné bývanie. Rodiny potom podpíšu zmluvu, v ktorej sa zaviažu platiť mesačne 15 Eur, s podmienkou, že nehnuteľnosť nebudú môcť predať vo vlastný prospech.

Žiadna nezamestnanosť

V Andalúzii je momentálne 37 percentná nezamestnanosť (medzi mládežou až 55 percentná), ale v Marinalede s 2700 obyvateľmi neexistuje nezamestnanosť, aj vďaka miestnemu poľnohospodárskemu družstvu, v ktorom dostávajú pracujúci rovnaký plat vo výške 1200 Eur. V regióne, v ktorom je každý tretí človek nezamestnaný, to nie je práve zanedbateľný výsledok.

Pracovníci roľníckeho družstva v Marinalede.

New York Times

„Musíme prehodnotiť zmysel konzumnej spoločnosti, postavenia peňazí, sebectvo a individualizmus,“ tvrdí Gordillo. „Marinaleda je iba malým príkladom, ale chceli by sme šíriť túto skúsenosť po celom svete.“