Dve tretiny obyvateľstva v dedine Pescueza v západnom Španielsku majú viac ako 65 rokov. Obec sa tak zmenila na domov dôchodcov.

​V Španielsku sa v priemere ľudia dožívajú vysokého veku: až 83 rokov. Rovnako ako v iných európskych krajinách je, samozrejme, starostlivosť o starších ľudí veľkou výzvou.

V obci Pescueza žije 130 obyvateľov, z ktorých dve tretiny majú viac ako 65 rokov. Cieľom je, aby starší ľudia - dokonca aj tí, ktorí majú viac ako deväťdesiat rokov - zostali vo svojich domovoch, takže budovy majú bezbariérové prístupy, na chodníky umiestnili protišmykové pásy a pre dôchodcov sú pripravované spoločné programy. Taktiež dostali telefón, aby v prípade núdze mohli zavolať o pomoc.

Miestni dúfajú, že ich bude nasledovať viacero ďalších dedín, v ktorých žijú starí ľudia a nechcú ísť do domova seniorov.

Dedina, v ktorej žijú sexuálni delikventi

Miracle Village má takmer dvesto obyvateľov. Polovica z nich sa v minulosti previnila rôznymi sexuálnymi deliktami, zvyšok sú rodinní príslušníci. Je to svojrázna samosprávna komunita a pre jej členov je poslednou šancou.

Zdroj: YouTube