Po šesťdesiatich rokoch sa na miesto vracia chýbajúci kus Stonehenge

Konečne sa našiel.

​Po viac ako 60 rokoch sa vracia kus neolitickej stavby Stonehenge, ktorý bol odobratý archeológmi v roku 1958 z jedného z obrovských kamenných stĺpov.

Nikto nevedel, kam zmizol meter dlhý kus vyvŕtaný z vnútra jedného z kameňov, kým sa ho jeden z účastníkov výkopu, 90-ročný Robert Phillips, nerozhodol vrátiť. Úrad English Heritage, zodpovedný za rozsiahlu prehistorickú kamennú štruktúru, dúfa, že vzorka pomôže určiť, odkiaľ pochádzajú kamene. V roku 1958 sa archeológovia snažili zabrániť kolapsu trojdielnej konštrukcie: dva stĺpy držali tretiu, ležiacu horizontálne na nich.

Zdroj: Historic England

​Jeden z vertikálnych kamenných blokov mal trhliny. Rozhodli sa ho spevniť, preto bol na niekoľkých miestach navŕtaný a spevnený kovovými tyčami v dutinách. Stopy opráv boli zakryté pieskovcom, ktorý sa našiel pri výkopoch. Robert Phillips vzal so sebou jeden z vyvŕtaných kúskov kameňa. Spočiatku ho uchovával v plastovej trubici a po odchode do dôchodku a presťahovaní na Floridu ho umiestnil na stenu svojho amerického domu.

Pri spevnení gigantických kamenných blokov bola požiadaná o pomoc spoločnosť na brúsenie diamantov, s ktorou Van Moppes v tom čase spolupracoval a tak sa dostal k archeologickému výskumu. Zamestnanci firmy Van Moppes vyvŕtali zvnútra tri kusy metrového kameňa a Phillips si vzal jeden z nich. V predvečer svojich 90. narodenín sa rozhodol kameň vrátiť.

Zdroj: English Heritage

​Archeológovia dúfajú, že analýza vzorky pomôže určiť, odkiaľ pochádza kamenná stavba. Aj keď kameň vrátil muž minulý rok v máji, úrad pre pamiatky sa rozhodol to oznámiť až teraz, pretože sa chceli uistiť, či je vzorka pravá. Zostáva záhadou, kde môžu byť ďalšie dve vzorky.

Tajomstvo Stonehenge odhalené: Vedci zistili, odkiaľ sa balvany vzali

Ďalšia záhada Stonehenge bola rozlúštená. Odborníci zistili, odkiaľ presne sa vzali masívne balvany, ktoré boli použité na stavbu na dvoch miestach v západnom Walese, ktorý leží asi 300 kilometrov od ich momentálneho umiestnenia na Salisburskej pláni.

Zdroj: BBC