Hlavným lákadlom gréckeho ostrova Karpathos je päťdesiatka nádherných pláží. Okrem nich tu ale nájdete fascinujúce horské dedinky, turistické trasy, ideálne podmienky pre windsurfing a, samozrejme, taverny s tradičnými pochúťkami.

Kde leží: Zhruba v polovici cesty medzi Krétou a Rhodosom. V porovnaní so spomínanými ostrovmi je turistami zatiaľ takmer nepobozkaný, až na výnimky tu nenájdete obrie hotelové komplexy.

1. Pigadia

Zdroj: Facebook

​Hlavné mesto, v ktorom žije asi 2500 obyvateľov, je ideálnym východiskovým bodom. Dni sa dajú preváľať na pláži, večer lákajú k návšteve úzke uličky s desiatkami taverien, cukrární či obchodíkov. Z prístavu sa dá vyraziť na Krétu, Rhodos alebo napríklad Kasos.

2. Menetes

Zdroj: Facebook

​V dedinke, ktorej pôvod siaha až do 14. storočia, je otvorené múzeum ľudovej tvorivosti, vidieckeho živvota a kultúrnych tradícií. Obdivovať môžete okrem iného sochy, keramiku, náboženské predmety a ďalšie artefakty z tejto oblasti.

3. Saria

Zdroj: Facebook

​Obľúbený cieľ jednodňových lodných výletov. Vychádzková trasa vedie k pozostatkom antického mesta, opustenej dedinke Argos a ku kaplnke Agios Sarias. Kúpať sa tu dá aj v morskej jaskyni.

4. Spoa

Zdroj: Facebook

​Kto zastaví v blízkosti križovatky pri dedinke Spoa, môže preskúmať pozostatky veterných mlynov vrátane drevených kolies.

5. Olympos

Zdroj: Facebook

​Najkrajšou dedinou ostrova je Plympos skrytý v horách. V minulosti bývali steny domčekov sivé, aby čo najviac splynuli s okolím, teraz svojou farebnosťou fascinujú návštevníkov.

6. Apella

Zdroj: Facebook

​Vyhriaty zlatý piesok a priezračne čistá voda s farebnosťou prechádzajúcou od sýto modrej cez tyrkysovú po svetlozelenú vytvárajú dokonalú kulisu. Pláž sa nachádza na východnom pobreží 20 kilometrov od hlavného mesta, jazda zaberie 30 minút, cestou sa ponúka hneď niekoľko úchvatných výhľadov.

7. Lefkos

Zdroj: Facebook

​Pokojný rytmus rybárskej dedinky s niekoľkými tavernami a obchodíkmi každý rok oživia stovky turistov. Hlavná piesočnatá pláž Gialou Chorafi s pozvoľným vstupom do vody je ideálna pre rodiny, lákavá je ale aj kamenistá Potali či dlhá pláž Frangolimionas pre milovníkov vĺn.

Plážový raj: To je grécky ostrov Lefkada

Pamiatky. Unikátne lokality. Tradičné jedlo. Áno, toto všetko je fajn, ale čo chceme na letných dovolenkách pri mori? Parádne pláže! A tých je na gréckom ostrove Lefkada neúrekom.

Zdroj: CNC