Žraločích útokov pribúda: Máme sa na dovolenke pri mori báť?

Americkí vedci z univerzity v Louisiane publikovali štúdiu, v ktorej tvrdia, že za posledných 55 rokov došlo k značnému nárastu žraločích útokov. Odborníci pracovali s dátami z Medzinárodnej databázy žraločích útokov pri Múzeu prírodnej histórie na Floride. K dispozícii mali záznamy z rokov 1960 až 2015. Zároveň ale vo svojej práci uviedli, že ľudia "nemusia rušiť svoje dovolenky pri mori. Nebezpečenstvo útokov je nízke". Podľa vedcov záleží hlavne na oblasti.

Štúdia, ktorá vyšla vo vedeckom magazíne PLOS ONE, tvrdí, že sa často útoky kumulujú v jednej oblasti. Vedci ako príklad uviedli 16 nevyprovokovaných útokov žraloka pri brehoch štátov Severnej a Južnej Karolíny a 30 na Floride z roku 2015. K najväčšiemu počtu napadnutí týmto predátorom dochádza v Spojených štátoch, Austrálii a Južnej Afrike, píšu odborníci.

Vedci poznamenali, že na jednej strane je frekvencia žraločích útokov nízka, na strane druhej sa ich počet zdvojnásobil, hlavne v oblastiach vyhľadávaných ľuďmi. Hlavný autor štúdie Stephen Midway vysvetlil, že za týmto zvláštnym faktorom stojí rast populácie. Množstvo napadnutí narastá, ale v pomere zhruba jeden útok na milión ľudí.

Uhryznutie od žraloka ako od psa

Za 55 rokov bolo v USA žralokom napadnutých 1215 ľudí. Odborníci upozorňujú, že väčšinou dôjde len k menším zraneniam, ktoré vedci prirovnali k psiemu uhryznutiu. Len 2 percentá útokov skončia úmrtím človeka. Na základe spracovaných dát vedci zistili, že k nevyprovokovaným napadnutiam dochádza zvlášť počas surfovania, plávania alebo potápania.

"Na možný útok žraloka sa musíte pozerať ako na prípadnú autonehodu," domnieva sa Midway. "Pred každou jazdou tiež nekontrolujete národné a medzinárodné štatistiky nehôd. Väčšinou myslíme na to, aké je počasie, v akom asi stave je vozovka, či to náš typ auta zvládne. To sú faktory, podľa ktorých sa rozhodujeme," dodal Midway.

Podľa záznamov najčastejšie útočí žralok býčí, tigrí alebo biely, čo vedcov veľmi zaujalo. Skúmali tiež to, či ich ťažné modely majú nejaký vplyv na frekvenciu útokov. Táto téma nebola predmetom štúdie, odborníci sa navyše zhodli, že napadnutie predátorom sa nedá spoľahlivo predvídať.

Nebezpečenstvo útoku

Uviedli ale, že pokiaľ sa vezmú v úvahu oblasti, kde sa predátori pravidelne objavujú, a zároveň aj obdobie, kedy tam prichádzajú, a koľko ľudí sa tam v tom čase vyskytuje, je možné určiť, aké vysoké je nebezpečenstvo, že k útoku dôjde.

"Ľudia žraloky vždy démonizovali, zvlášť preto, že sú tieto paryby samotárske a žijú v prostredí človeku neprirodzenom - mori," uviedol George Burgess z floridského múzea. "Radi by sme pripomenuli, že na každý žraločí útok sa musí hľadieť s perspektívou toho, ako, kde a kedy k nemu došlo. Táto štúdia to umožňuje," dodal Burgess.

Záhada vyhynutia gigantického superžraloka vyriešená: Podľahol menšiemu príbuznému

Je skoro mýtickým zvieraťom, ktoré sa stalo inšpiráciou pre mnoho hororových filmov a príbehov. Megalodon, masívny prehistorický žralok dosahujúci dĺžku 18 až 30 metrov, bol pred miliónmi rokov nefalšovaným vládcom morí. Potom ale náhle vyhynul a nikdy nebolo jasné prečo. Nový výskum naznačuje, že ho vytlačil súčasný žralok biely.

Zdroj: CNC