Záhada vyhynutia gigantického superžraloka vyriešená: Podľahol menšiemu príbuznému

Je skoro mýtickým zvieraťom, ktoré sa stalo inšpiráciou pre mnoho hororových filmov a príbehov. Megalodon, masívny prehistorický žralok dosahujúci dĺžku 18 až 30 metrov, bol pred miliónmi rokov nefalšovaným vládcom morí. Potom ale náhle vyhynul a nikdy nebolo jasné prečo. Nový výskum naznačuje, že ho vytlačil súčasný žralok biely. Ten je oproti nemu "krpec", za to je ale oveľa agresívnejší.

Doterajšia téza bola, že megalodon z oceánov zmizol pred 2,6 miliónmi rokov. Spájalo sa to s výbuchom supernovy, ktorá na Zem poslala vysoké dávky radiácie a u mnohých veľkých zvierat spôsobila rakovinu. V tom čase umierali ako prehistorické vráskavce, tak ďalšie podmorské tvory.

Paleontológ Robert Boessenecker z College of Charleston si tým nebol istý. Vzal dostupné fosílie megalodona, znovu ich preveril a porovnal s dostupnými záznamami. Výsledkom bolo úplne iné zistenie.

Veľkosť nie je všetko

Všetky solídne fosílie sa datovali len do 3,6 milióna rokov pred naším letopočtom. Pri novších nebolo možné stopercentne potvrdiť, odkiaľ pochádzali a či bolo ich označenie správne. "Po extenzívnom skúmaní a štatistickej re-evaluácii dát sme zistili, že megalodon vyhynul minimálne o jeden milión rokov skôr, než sme si mysleli," uviedol Boessenecker.

Znamená to, že megalodon sa nikdy nedožil rakovinovej pohromy, ktorá neskôr postretla ostatné morské tvory.

Čo teda spôsobilo jeho koniec?

Paleontológ sa prikláňa k názoru, že za to mohol jeho modernejší brat žralok modrý Ten sa prvýkrát objavil pred 6 miliónmi rokov v Pacifiku a o 2 milióny roky neskôr už bol častým obyvateľom všetkých oceánov. S megalodonom sa stretnúť mohol.

"Myslíme si, že toto krátke prekrytie (spolu sa vyskytovali asi 400 tisíc rokov) stačilo na to, aby sa žraloky biele rozšírili po celom svete a megalodona vyhnali. Je to pravdepodobnejšie než smrť v dôsledku radiácie," vysvetľoval vedec.

Že ďaleko menší žralok dokázal zapríčiniť úhyn takého giganta, ako bol megalodon, je podľa palentológov možné. Žralok modrý je agresívnejší, agilnejší a mal vyvinutejšie zuby - dalo by sa povedať, že je evolučne ďalej. Aj z toho dôvodu prežil dodnes.

Žralok modrý (Carcharodon carcharias) Zdroj: Wikimedia

​Emma Bernard, kurátorka rybích fosílií z Prírodovedeckého múzea v Londýne to potvrdzuje. Podľa nej mohol megalodonovi uškodiť aj výskyt kosatiek, s ktorými musel bojovať o potravu.

"Dôvod jeho vyhynutia je stále horúcou témou, ale vyzerá to, že nestačil na dokonalejších predátorov," uviedla.

Dva podobné, ale dosť iné žraloky

Ako presne megalodon vyzeral, nie je isté, zrejme ako žralok modrý, s ktorým je príbuzný. Akurát bol oveľa väčší - uvádza sa 18 až 30 metrov, niektoré divoké odhady tvrdia aj 40 metrov. Disponoval veľkými čeľusťami, v ktorých dokázal vyvinúť mimoriadnu silu. Jeden zub mal dlhý 20 centimetrov.

Oproti tomu žralok modrý dosahuje maximálnu dĺžku 7 metrov. Je považovaný za pre človeka veľmi nebezpečného, pretože je zodpovedný za najviac nevyprovokovaných útokov na ľudí medzi žralokmi. Často sa mu z tohto dôvodu hovorí aj žralok ľudožravý. Ide tiež o žraloka, ktorý vystupuje v známom filme Čeľuste.

Zdroj: CNC
Tagy: