Najznámejšia hrobka sa znovu otvorila: Tutanchamona ukázali po deviatich rokoch

Deväť rokov bola najslávnejšia hrobka v egyptskom Údolí kráľov uzavretá pre verejnosť, odborníci ju počas tohto obdobia starostlivo reštaurovali. Teraz do nej opäť vkročili prví návštevníci a konečne mohli znovu uvidieť múmiu faraóna Tutanchamona.

Experti z amerického Gettyho inštitútu v spolupráci s egyptským ministerstvom pamiatok čistili nástenné maľby poškodené vlhkosťou, prachom a oxidom uhličitým, ktorý sa v hrobke starej vyše 3300 rokov hromadil v dôsledku zlej cirkulácie vzduchu. Ten má teraz rozprúdiť nový ventilačný systém.

Maľby v hrobke tiež zbavovali škrabancov spôsobených turistami. Samotná faraónova múmia "servis" nepotrebovala. Od roku 2007 - dovtedy mala verejnosť možnosť vidieť len zlatý sarkofág, v ktorom telo ležalo - bola tri roky vystavená v sklenenej vitríne vo vákuu, v ktorej je aj teraz po znovuotvorení hrobky. Naďalej z nej je ale vidieť len hlava a nohy.

Turisti mali sex na vrchole pyramídy: Egypťania sú vrcholne nahnevaní

Mladý dánsky fotograf Andreas Hvid (23) na konci novembra s kamarátkou vyliezol na Cheopsovu pyramídu v Gíze. Už to dokáže Egypťanov poriadne nahnevať, lenže dvojica celú vec ešte vyšperkovala. Na vrchole pyramídy si to totiž rozdali! Andreas celú "akciu" navyše nakrútil a nafotil. Nadržanými turistami sa začala zaoberať polícia.

Zdroj: CNC