Žraloky milujú elektráreň: Ohrieva im vodu a pomáha s rozmnožovaním

Masívna elektráreň, z ktorej sa valí dym, na prvý pohľad nemôže poskytnúť nič, čo by mohlo zaujímať morské tvory. Lenže v prípade tej v severoizraelskom meste Hadera to tak je. Teplá voda, ktorá z nej prúdi do mora, láka húfy žralokov ohrozených nadmerným rybolovom v Stredozemnom mori. Pri Hadere sa teraz zhromažďujú nielen žraloky, ale tiež zvedaví turisti.

Žraloky hnedé a žraloky veľrybie sa v mori blízko Hadery odbjavujú dlho, vedci ich ale začali systematicky študovať až pred dvoma rokmi. Jeden z expertov Aviad Scheinin považuje prítomnosť stoviek týchto morských predátorov výlučne vo vodách Hadery za vzácny jav.

"Prekvapuje nás na tom fakt, že tu pre nich nie je prirodzené prostredie... nič podobné v okolí neuvidíte. Tie podmienky vytvoril človek a patria k nim nielen tá elektráreň, ale tiež stále teplejšia voda v Stredozemnom mori," povedal agentúre AP Scheinin, ktorý vedie výskum žralokov na vedeckej stanici zriadenej univerzitou v Haife.

Klimatické zmeny, ktoré sa prejavujú v Stredomorí, sú pre žraloky výhodné. V teplej vode prospievajú, pretože podľa vedcov také prostredie stimuluje ich metabolizmus, zlepšuje sa v ňom ich dýchací cyklus a uľahčuje rozmnožovanie.

"Vyzerá to logicky, ale je to stále veľmi tajomné," hovorí Alen Soldo zo skupiny špecialistov zaoberajúcich sa žralokmi v rámci medzinárodnej únie na ochranu prírody, ktorá sídli vo Švajčiarsku. Soldo sa domnieva, že k Hadere žraloky láka teplota vody, ktorá je o desať stupňov vyššia než vo zvyšku Stredozemného mora. V zime sem plávajú z hlbších a studenších vôd. Iné dôvody zatiaľ jasné nie sú. "Vieme len, že žraloky majú túto vodu radi, ale prečo presne sem plávajú, s istotou povedať nemôžeme," povedal Soldo.

Stredozemné more sa oteplilo

Nevie o žiadnom inom prípade zhromažďovania žralokov v blízkosti elektrární okrem tejto, ale v Stredozemnom mori sú aj iné miesta s výskytom väčšieho množstva týchto parýb. Sú to koralové útesy v blízkosti Bejrútu, kam žraloky zrejme ťahá slanosť vody a tiež ich vyššia teplota.

Podľa vedcov nebolo Stredozemné more nikdy teplejšie. Dôvodom sú nielen klimatické zmeny, ale tiež rozšírenie Suezského prieplavu, čo znamená, že sa stredomorská voda otepľuje vodou z Červeného mora, ktoré patrí k najteplejším na svete.

Podľa štúdie zverejnenej vlani na jeseň v odbornom časopise Nature Climate Change zvyšujú klimatické zmeny teplotu Stredozemného mora každý desať rokov o 0,4 stupňa Celzia. Stredomorie sa tak radí k regiónom, kde sa klimatické zmeny prejavujú najvýraznejšie. "Zimy už nie sú tak chladné ako v minulosti a žraloky už tak neobmedzujú. Do východnej časti Stredozemného mora plávajú stále nové druhy a ich počet sa tam zvyšuje," podotýka Scheinin.

Žraloky priťahujú lovcov i turistov

Pri svojej nedávnej plavbe na výskumnom člen vypla posádka motor, nechala sa unášať prúdom vody vypustenej z elektrárne a pátrala po štíhlych tieňoch v tyrkysovej vode. Zrazu voda sčernela a posádka začala konať. Pri boku člna sa objavil meter a pol dlhý žralok hnedý zapletený do lán. Vedci sa k nemu sklonili a než ho vyprostili, umiestnili mu na plutvu senzor, ktorý im umožní sledovať ďalší pohyb zvieraťa.

Najviac doterajších informácií o žralokoch pochádza z úlovkov, a to sa snaží haifská skupina zmeniť systematickým zhromažďovaním dát o ohrozených druhoch žralokov zo Stredozemného mora. Od 50. rokov sa tamojšia populácia stenčila o 90 percent. Podieľal sa na tom nadmerný výlov daný dopytom a umožnený laxnými zákonmi v krajinách, ako je Libanon či Sýria. Zníženie počtu predátorov znamená narušenie rovnováhy celého morského ekosystému.

"Ak odstránite niektorý druh na vrchole tohto systému, skolabuje celý potravinový cyklus. Môžu sa presadiť nové druhy a začať loviť niečo, čo je dôležité pre človeka. Môže to znamenať zánik niektorých foriem života," vysvetľuje Soldo.

Žralokmi sa hemžiaca voda pri Hadere vyvolala záujem aj medzi turistami. Izraelskí ochranári a tiež mestské úrady sa podieľali na vybudovaní pozorovacieho centra, v decembri začali prednášky o chovaní žralokov a ich ochrane. Štúdium chovania žralokov sa môže podľa Scheinina stať zvestovaním toho, čo sa stane s ďalšími druhmi, keď sa vody aj v iných oblastiach oteplia tak, ako sa to teraz deje v Stredozemnom mori.

Trochu iná ZOO: Namiesto zvierat sú v klietke ľudia

Nebezpečné šelmy ako levy a tigre môžete v Safari Parque v čilskom Rancagua pozorovať z bezprostrednej blízkosti, napríklad len niekoľko centimetrov. Musíte sa ale zmieriť s tým, že ste v klietke.

Zdroj: CNC