Zvieratá v Austrálii trpia horúčavami: Hrozí hromadné vyhynutie viacerých druhov

V posledných týždňoch uhynulo obrovské množstvo divokých koní, netopierov a milióny rýb.

Leto na južnej pologuli v Austrálii je neobvykle horúce. Teploty na niektorých miestach presahujú až 50 stupňov Celzia. Samozrejme, horúčavy netrápia len ľudí, ale aj zvierací svet, ktorý nemá pred teplom kam uniknúť.

V prípade väčších cicavcov predstavuje najväčšie nebezpečenstvo nedostatok pitnej vody. Pri jednom z vyschnutých jazier našli až 90 mŕtvych zvierat, ktoré v horúčavách uhynuli na dehydratáciu. Ďalších 50 umierajúcich zvierat zabili samotné úrady. Trvalé poškodenie ich vnútorných orgánov vďaka dehydratácii nebolo zlúčiteľné so životom.

Zdroj: Ralph Turner

​Okrem divokých koní sú najviac ohrozené ťavy a osly, v rozsiahlych púštnych oblastiach krajiny jednoducho nenájdu dostatok pitnej vody. Prvá vlna horúčav zasiahla krajinu ešte v novembri, vtedy došlo k masovému úhynu veľkých druhov netopierov (približne 10 tisíc exemplárov). Vedci odhadujú, že januárové teploty môžu viesť k úhynu ďalších 20 tisíc exemplárov, čo je takmer tretina populácie tohto druhu.

V bezpečí nie sú ani ryby, odhaduje sa, že v dôsledku súčasných horúčav uhynulo v povodiach Murray a Darling asi milión rýb. Kvôli znižujúcej sa hladine vody nedostávajú dostatok kyslíka.

Startup Coral Vita stavia prvú pozemnú koralovú farmu na svete: Chce obnovovať útesy

Koralové útesy umierajú alarmujúcim tempom, ale zakladatelia Startup Coral Vita si myslia, že vedia ako ich zachrániť. V súčasnej dobe stavia prvú pozemnú korálovú farmu na svete, ktorej výpestky budú "transplantované" do oceánov.

Zdroj: Guardian