Startup Coral Vita stavia prvú pozemnú koralovú farmu na svete: Chce obnovovať útesy

Koralové útesy umierajú alarmujúcim tempom, ale zakladatelia Startup Coral Vita si myslia, že vedia ako ich zachrániť. V súčasnej dobe stavia prvú pozemnú korálovú farmu na svete, ktorej výpestky budú "transplantované" do oceánov.

Podobný koncept už nejakú dobu funguje, ale výhradne za účasti fariem podmorských. Problém spočíva v tom, že tie nie sú dosť dobre schopné realizovať projekty väčšieho rozsahu ani projekty zamerané na pomaly rastúce koraly.

Na súši je však možné využívať procesy ako napríklad mikrofragmentácia, ktorá podľa webových stránok Coral Vita umožňuje urýchliť rast určitých koralov až päťdesiatkrát. V týchto podmienkach navyše možno ľahko zabezpečiť, že vzniknuté koraly budú odolnejšie voči vyšším teplotám a ďalším hrozbám.

Je potrebné si uvedomiť, že koralové útesy nielen poskytujú útočisko mnohých fascinujúcim organizmom, ale tiež hrajú významnú úlohu vo svetovej ekonomike či pri ochrane pobrežia.

"Plánujeme predávať rekultivačné služby rezortom, developerom, vládam, poisťovateľom pobrežia a všetkým ostatným, ktorým na týchto výhodách záleží," uviedol Sam Teicher z Coral Vita v rozhovore pre Yale News.

Teicher však uznáva, že obnovovanie útesov nijako nemôže vyriešiť príčiny krízy. "Nie je to strieborná guľka, ale kým naši vodcovia nepodniknú kroky na zastavenie zabíjania útesov a ekosystémov, ktoré nás všetkých podporujú, ide o nevyhnutnú stratégiu, ktorá ich pomáha udržať nažive," konštatoval.

Z kalifornského zálivu Monterey vylovili 2,5 tony golfových loptičiek

Za dva roky odstránili výskumníci a dobrovoľníci z kalifornskej morskej prírodnej rezervácie a jej pobrežia v Monterey Bay takmer 2,5 tony golfových loptičiek. Podľa výpočtov odborníkov do zálivu erodovalo asi 28 kilogramov mikroplastového materiálu.

Zdroj: CNC