Kimov luxusný plážový rezort je skoro hotový: Stojí v blízkosti raketovej strelnice

Severokórejský vodca Kim Čong-un môže byť spokojný. Stavba luxusného rezortu pri meste Wonsan sa blíži ku koncu. Líder KĽDR chce, aby sa budované turistické centrum vyrovnalo turistickým rajom, aké sú napríklad na Maledivách. V letovisku okrem hotelov stoja aj kasína, divadlá, obchodné centrá a prístavisko. Všetko obklopuje niekoľko kilometrov dlhá piesočná pláž. Z rovnakej pláže ešte nedávno Kim odpaľoval rakety, napísal denník The Telegraph.

Kim chce otvoriť Severnú Kóreu cudzincom a z turizmu čerpať peniaze, ktoré jeho krajina sužovaná prísnymi sankciami bez pochyby potrebuje. Otázkou ale je, pohrnú sa davy turistov do KĽDR? Ľudia majú v živej pamäti prípad amerického študenta Otta Warmbiera (†22), ktorý bol vyše roka zadržiavaný v Severnej Kórei a krátko po návrate domov v júni 2017 zomrel.

Varovný prípad mŕtvych turistov

Nie je to jediný prípad, kedy to s turistom v KĽDR nedopadlo dobre. V júli 2008 bol zastrelený Juhokórejčan, ktorý prišiel obdivovať Diamantové hory. Stavba rezortu ale vo Wonsane rapídne pokročila a je takmer na konci. Severokórejský vodca sa celému projektu dôkladne venoval a pravidelne jazdil kontrolovať postup stavbárov.

Stavbu letoviska oznámila severokórejská vláda už v roku 2013, stavalo sa ale pomaly, v lete 2017 práve takmer ustali. Po Kimovej návšteve, kedy vodca neskrýval svoje sklamanie, sa projektanti polepšili a za posledných 18 mesiacov sa im rezort podarilo skoro dokončiť.

Kim miluje Wonsan od detstva

Kim vo Wonsane v detstve strávil každé leto, snáď aj preto ho vybral ako miesto severokórejského turistického raja. "Vidí to ako ľahký spôsob, ako získať finančný zdroj. Turistické letovisko nevyžaduje žiadnu technológiu. Navyše Severokórejčania majú dosť pracovnej sily, rýchlo boli schopní zmobilizovať veľký počet robotníkov," uviedol Daniel Pinkston, expert na KĽDR.

Hlavným cieľom KĽDR je podľa Pinkstona prilákať čínskych a juhokórejských turistov a odvážnych cestovateľov z celého sveta. Dodal, že všetky transakcie v rezorte budú kvôli sankciám uvaleným na severokórejské banky zrejme prebiehať v hotovosti.

Pozrite si galériu

Miesto, kde ruskí vedci experimentovali s morom: Ako dnes vyzerá tajomná pevnosť Alexander?

Nemecká agentúra Ruptly zverejnila dychberúce zábery zamrznutej pevnosti Alexander, kde na konci 19. storočia robili ruskí vedci experimenty s vysoko infekčnými ochoreniami, okrem iného s morom alebo cholerou. Vyvíjala sa tu tiež protilátka proti tetanu. Pevnosť Alexander pomenovaná podľa ruského cára Alexandra I.

Zdroj: CNC