10 najkrajších prístavov v Európe: Od slnečných pláží po divoké fjordy

Na prístavoch bolo vždy niečo magické. Či už sa z nich cestovatelia vydávali na ďaleké cesty, alebo slúžili obchodníkom na načerpanie nových síl na ceste za svojím cieľom. V Severnom rovnako ako v Stredozemnom mori sa nachádzajú desiatky týchto nádherných miest.

Európa ponúka celý rad nádherných prístavov a zapadnutých pobrežných dediniek. Miesta ako Kotor, Molyvos alebo Bastia sú len časť z prístavov. Ďalšie a ďalšie ako Bonifacio, Èze a Crail sa bohužiaľ do nášho zoznamu nevošli a čakajú na objavenie.

Portofino

Zdroj: Facebook

​Pôvodne rybárska dedinka Portofino sa nachádza neďaleko Janova. Farebné domčeky a príjemné podnebie talianskej riviéry lákajú návštevníkov z celého sveta. Neďaleko prístavu je pod hladinou mora umiestnená socha Krista v priepasti, ktorú tu umiestnili v roku 1954 na pamiatku jedného z prvých talianskych potápačov, Daria Ganzatti. Kristus, ktorý zdvíha roky a hlavu k hladine, má tiež chrániť rybárov a ďalších potápačov.

Dubrovník

Zdroj: Facebook

​Dubrovník bol v stredoveku významným prístavom. Mesto dokázalo napriek mocnej Benátskej republike presadiť svoj vplyv na okolitých ostrovoch a v priľahlom okolí. Mestský prístav predstavoval pre Dubrovník jeho vojenskú a ekonomickú silu.

Tenby

Zdroj: Facebook

​Tenby je mestečko na juhozápade Walesu. Na jeho pieskové pláže, na ktorých sa strieda príliv a odliv, je naozaj nádherný pohľad. Brehy Walesu omýva Keltské more, ktoré ho spája s ďalšími keltskými krajinami, ako je Írsko alebo Bretagne.

Peniche

Zdroj: Facebook

​V portugalskom meste Peniche bráni prístav mohutná pobrežná pevnosť. V 16. storočí ju nechal postaviť kráľ Ján III. Portugalský. Peniche bol vtedy strategický prístav. V 20. storočí počas Salazarovej "Estado Novo" slúžila pevnosť ako väzenie pre politických oponentov.

Molyvos

Zdroj: Facebook

​Molyvos na gréckom ostrove Lesbos je opradený antickou mytológiou. Hrad, ktorý kedysi stál na kopci nad mestom, vraj dobyl sám Achilles. Keď si uvedomíme, že ruiny Tróje sa nachádzajú neďaleko, tak sa týmto príbehom nemôžeme diviť. Na ostrove samotnom sa nachádza mnoho ruín a antických pamiatok.

Flåm

Zdroj: Facebook

​Na konci dlhého Aurland fjordu sa nachádza malebná dedinka Flåm. Jej názov je odvodený od slova zo starej nórčiny a znamená "pláň" alebo "rovný kus pôdy". Názov neklame. Na malom, rovnom kuse pôdy sa nachádza niekoľko stavieb vrátane kostola. Dedina má len 350 obyvateľov, ale napriek tomu je vyhľadávaná turistami.

Valletta

Zdroj: ISIFA

​Ostrovný štát Malta sa môže pochváliť bohatou históriou. Jej dôležitou súčasťou je aj mesto Valletta a jeho Veľký prístav. Išlo o významné centrum obchodu i vojenskú základňu. Naposledy zohral prístav výraznú rolu počas druhej svetovej vojny, kedy slúžil ako základňa spojencov, a tak sa stal terčom nacistických bombardérov.

Bastia

Zdroj: Facebook

​Bastia je mesto na severe Korziky. Ide o najdôležitejší prístav ostrova. Bastia bola tiež hlavným mestom ostrova, kým Napoleon neurobil hlavným mestom svoje rodisko Ajaccio.

Cadgwith

Zdroj: Facebook

​Cadgwith je malá rybárska osada v Cornwalle. Ide o región na juhovýchode Anglicka, ktorého obyvatelia sú rovnako ako vo Walese potomkami Keltov.

Kotor

Zdroj: Facebook

​Kotor je prístavné mesto v Čiernej Hore. Nachádza sa v Kotorskom zálive. Ide o dlhý a úzky záliv na pobreží Jadranského mora, ktorý svojim tvarom pripomína fjord. Ľadovec sa tu ale nikdy nevyskytoval. Mesto má bohatú históriu. Podľa odborníkov existovalo už počas starého Ríma. Najvýraznejšie sa ale na ňom podpísal vplyv Benátskej republiky, pod ktorej vládu mesto spadalo. Benátska architektúra prispela k tomu, že bol Kotor v roku 1979 zapísaný na zoznam pamiatok UNESCO.

Najdlhší most na svete vedie ponad more a rieku: Časť prechádza pod morom

Stavali ho deväť rokov, ale stojí za to. Najdlhší most sa nachádza v Ázii: spája Hongkong, Zhuhai a Macao, má dĺžku 55 kilometrov a prechádza ponad more a zároveň ponad deltu Perlovej rieky.

Zdroj: CNC