Najdlhší most na svete vedie ponad more a rieku: Časť prechádza pod morom

Stavali ho deväť rokov, ale stojí za to. Najdlhší most sa nachádza v Ázii: spája Hongkong, Zhuhai a Macao, má dĺžku 55 kilometrov a prechádza ponad more a zároveň ponad deltu Perlovej rieky.

​Jednou z najväčších výhod mostu medzi dvoma umelými ostrovmi, ktoré fungujú ako vstupné a výstupné body je, že ušetria tri hodiny cesty všetkým, ktorí cestujú cez tri metropoly. Kým doteraz trvala cesta z letiska do Zhuhai štyri hodiny, vďaka mostu sa tam dostanete za hodinu.

Hlavný most je dlhý dvadsaťtri kilometrov a stavba zahŕňa aj tunel s dĺžkou 6,7 kilometrov, ktorý sa nachádza pod vodou.
Zdroj: Shutterstock

​​Most prepája ázijské významné metropoly čínskej provincie Kuang-tung a vytvára veľký hospodársky región.

Zdroj: Shutterstock

​​Je to masívna a stabilná stavba navrhnutá tak, aby odolávala prudkým nárastom vetra rýchlosti dvesto kilometrov za hodinu a zemetraseniu ôsmej magnitúdy Richterovej stupnice, ale nezrúti sa ani vtedy, ak do nej narazí 300 tisíc tonový tanker. Profesionáli museli tiež venovať pozornosť bezpečnosti vodných ciest, čo znamená, že museli počítať s dopravou vo výške najmenej štyridsaťjeden metrov nad morom.

Na gigantickú stavbu, ktorá má vydržať 120 rokov sa použilo 420 tisíc ton ocele a stála 20 miliárd dolárov.

V súčasnosti je najdlhším mostom ponad more a šiestym najdlhším na svete.

Dokonalý výhľad: Prejdite sa po najšialenejších mostoch na svete

Občas architekt musí zapojiť do návrhu stavby tie najdivokejšie nápady, aby dokázal prepojiť neprepojiteľné. Objavte mosty, ktoré vedú na miesta, na ktoré by sme sa bez nich len ťažko dostali. Pozrite si ich konštrukcie od tých najmodernejších až po tie najprimitívnejšie.

Zdroj: ČTK