Neznáma jaskyňa obrích rozmerov bola nečakane objavená v ťažko dostupnej kanadskej divočine. Nečakaný div matky prírody dostal neoficiálne meno Sarlaccova jama podľa hniezda netvora z filmovej ságy Star Wrs. Vedci si myslia, že napriek jej veľkosti, o jaskyni doteraz nikto nevedel.

V kanadskom prírodnom parku Wells Gray v Britskej Kolumbii leží nečakané prekvapenie. Uprostred rozorvanej krajiny sa otvára ústie do obrovskej, doteraz neznámej, jaskyne. Je 100 metrov dlhá a 60 metrov široká. Jaskyňa dostala neoficiálne meno Sarlaccova jama podľa hniezda netvora z filmovej ságy Star Wars a bola objavená náhodou. V apríli si ju všimla prekvapená posádka helikoptéry počas sčítavania karibov (severoamerický poddruh soba polárneho).

Obria jaskyňa alebo Sarlaccova jama?

Objav Sarlaccovej jamy je významný, pretože ide o najväčšiu jaskyňu v celej Kanade. Preto sa zdá neuveriteľné, že doteraz unikala pozornosti ľudí. Možno za to môže sneh. Miesto, kde sa jaskyňa nachádza, bývalo v minulosti celoročne pod bielou prikrývkou. Sneh z oblasti ustúpil len pred 20 až 50 rokmi. Sarlaccova jama navyše leží v ťažko prístupnom údolí odrezanom od sveta.

Vedci sa teraz snažia zistiť, či o jaskyni nevedeli aspoň miestni domorodci. Internetová petícia na webe change.org medzitým požaduje oficiálne zapísanie mena Sarlaccova jama. Nech to už dopadne akokoľvek, jedno je isté: dokonca aj dnes, kedy máme tendencie si myslieť, že už sme objavili a zistili o našej planéte úplne všetko, nás dokáže poriadne prekvapiť.

Spustite sa s nami do najhlbšej jaskyne sveta: Hĺbka 2 197 metrov

Podzemný Mount Everest, taký prívlastok dostala najhlbšia známa jaskyňa na svete Krubera-Voroňja, ležiaca v Abcházsku.

Zdroj: CNC